top of page

Wortelkanaal

Over deze behandeling

Wanneer uw tand of kies ontstoken is dient er vaak een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd te worden om deze tand of kies te redden van extractie (trekken).
In tanden en kiezen zit van binnen een ruimte (pulpa) met leven weefsel. De pulpa bestaat uit bloedvaten en zenuwen. Door irritatie, infectie of beschadiging kan het weefsel gaan ontsteken. Dit gaat vaak samen met een kloppende pijn. De tandarts kan de pijn wegnemen door het ontstoken weefsel te verwijderen en het zenuwkanaal af te sluiten.

Wortelkanaal

Informatie

Behandeling

Voorafgaande de behandeling worden foto's gemaakt om precies in kaart te brengen hoe de wortels lopen en krijgt u een verdoving. Om ervoor te zorgen dat de behandelend tandarts een schoon werkgebied heeft wordt er een cofferdam (rubberen lapje) om de desbetreffende tand/kies geplaatst.

Vervolgens wordt er een gaatje geboord in de tand/kies en wordt het ontstoken weefsel en de zenuw met vijltjes uit het wortelkanaal gehaald. Hierna wordt het kanaal met desinfecterend middel schoongespoeld en opgevuld met rubberen stifjes. Tot slot wordt de tand/keis afgesloten met een vulling.


Risico's

Een wortelkanaalbehandeling is niet zonder risico’s. Tijdens de behandeling kan er een complicatie optreden. Een vijltje kan afbreken en achterblijven in de wortelpunt, of een vijltje volgt de vorm van het kanaal niet en perforeert de wortel. Het kan nodig zijn om een kroon te plaatsen als de kies ernstig verzwakt is.

Na de behandeling kan u last hebben van napijn. Na een paar dagen moet dit minder worden. Gaan de klachten niet over of is de pijn hevig, neem dan contact op met uw tandarts.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt de behandeling?

Dit is afhankelijk van de complexiteit en de hoeveelheid wortelkanalen. Vaak varieert een behandeling van 30 minuten tot 2,5 uur. Mocht het nodig zijn dan kan de behandeling in meerdere afspraken worden gerealiseerd.


Doet de behandeling pijn?

De behandeling vindt plaats onder plaatselijk verdoving. De behandeling zelf is dus pijnvrij echter kan het zijn dat je napijn ervaart. Dit kan zo’n 3 a 4 dagen aanhouden en is goed te onderdrukken met een paracetamol. Heeft u vooraf de behandeling veel pijn? Dan is het vaak zo dat de kans op napijn groter is.

Neem contact op wanneer er een zwelling optreedt of ernstige pijn. Dit komt in uitzonderingsgevallen voor.


Waarom worden er röntgenfoto's gemaakt?

Op 3 momenten worden röntgenfoto’s gemaakt, namelijk voorafgaand, gedurende en na de behandeling. De reden dat er 3 röntgenfoto’s gemaakt worden is omdat er op deze manier veel controle is op de behandeling en kan de genezing gemonitord worden.


Verkleurt de tand/kies die behandeld wordt?

In de meeste gevallen verkleurt de tand/kies niet, mocht dit toch voorkomen dan kan de tandarts dit vaak verhelpen. Vraag uw tandarts naar de mogelijkheden.

bottom of page