top of page

Bruggen

Over deze behandeling

Wanneer er in uw gebit één of meerdere tanden en/of kiezen ontbreken die naast elkaar in dezelfde rij staan, dan kan een brug hier een oplossing voor zijn. Een brug bestaat uit minstens 3 elementen waarvan de beide uiteinden bestaan uit kronen. Tussen deze kronen worden 'dummy's' geplaatst (nepkies of -tand) om verdere lege ruimte in uw gebit op te vullen.

Bruggen

Informatie

Wanneer heeft u een brug nodig?

Als u 1 of meerdere kiezen mist kan een brug helpen om beter te kauwen. Ook voorkomt een brug dat de tanden of kiezen naast de lege ruimte scheef gaan staan of dat de tegenoverliggende kiezen uitgroeien. Maar vaker nog wordt er voor een brug gekozen als de lege ruimte stoort of als u het er niet zo mooi uit vindt zien.


Behandeling

Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling nodig is. Bijvoorbeeld een vulling, wortelkanaalbehandeling of implantaatbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tanden of kiezen waar de brug op komt om ruimte te maken.

Voor een brug op implantaten plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. 

De behandeling van de brug is verder grotendeels vergelijkbaar met die van een kroon. Echter zijn er dan meerdere pijlers (minimaal 2) die beslepen dienen te worden.

De scans worden gemaakt en op basis van de scans wordt eerst een noodbrug vervaardigd. Ongeveer 2 a 3 weken later volgt het plaatsen van de definitieve brug. Het maken van een brug is te omvangrijk om dit in 1 sessie af te ronden. De wachttijd zou buitensporig lang zijn. De noodbrug, die overigens van kunststof gemaakt is, is een goede weerspiegeling van de later te plaatsen definitieve brug.


Cerec systeem

Onze praktijk beschikt over vooruitstrevende technieken waaronder het Cerec systeem. Het Cerec systeem is een CAD/CAM techniek. Dit houdt concreet in dat wij restauraties (o.a. facings, inlays en onlays, kronen en bruggen) met behulp van ingenieuze software inhouse kunnen ontwikkelen met uiterste precisie. Het Cerec systeem stelt ons in staat om in eenzelfde behandeling de restauratie te ontwikkelen en te plaatsen. Waar voorheen minimaal twee bezoeken nodig waren, hoeft u door het Cerec systeem maar eenmalig langs te komen voor uw restauratie. Dit is conform het zogenoemde 'Single visit dentistry' principe: het vervaardigen en plaatsen van restauraties in één behandeling.

Veelgestelde vragen

Van welk materiaal wordt mijn kroon of brug gemaakt?

De eerste keus is Porselein (Veldspaat keramiek of lithiumdisilicaat zgn E-max).

Afhankelijk van de situatie kiest uw tandarts de beste porseleinsoort, meestal is dit E-max vanwege de sterkte.


Wat is de levensduur van kronen en bruggen?

Dit hangt af van vele factoren. Mondhygiëne (onderhoud), mondgewoonten zoals knarsen en/of klemmen, gebruik en onverwachte problemen zijn natuurlijk van invloed op de levensduur.

Indien u uw gebit niet goed verzorgt kan er tandbederf onder de kroon of brug ontstaan, net als bij een gewone vulling.

Ook mondgewoonten in de vorm van klemmen en of knarsen zijn van invloed op de levensduur.

Indien geen van bovenstaand het geval is kan de kroon uw laatste restauratie zijn.


Mag ik direct eten en drinken na de behandeling?

Ja, zodra u de deur uitwandelt kan u alles weer doen, er zijn geen beperkingen.


Is een kroon of brug duur?

Wij hebben het liever over duurzaam. Als er een kroon-/brug indicatie bestaat is er vaak geen goed alternatief. De materiaalkeus kan de prijs nog enigszins beïnvloeden. 

bottom of page