top of page

Cerec

Over deze behandeling

Onze praktijk beschikt over vooruitstrevende technieken waaronder het Cerec systeem. Het Cerec systeem is een CAD/CAM techniek. Dit houdt concreet in dat wij restauraties (o.a. facings, inlays en onlays, kronen en bruggen) met behulp van ingenieuze software inhouse kunnen ontwikkelen met uiterste precisie.

Cerec

Informatie

Het Cerec systeem stelt ons in staat om in eenzelfde behandeling de restauratie te ontwikkelen en te plaatsen. Waar voorheen minimaal twee bezoeken nodig waren, hoeft u door het Cerec systeem maar eenmalig langs te komen voor uw restauratie. Dit is conform het zogenoemde 'Single visit dentistry' principe: het vervaardigen en plaatsen van restauraties in één behandeling.


De techniek

Uw tandarts maakt met een speciale mondcamera een optisch driedimensionale film van uw gebit. Er ontstaat real-time een 3D model van uw gebit en omliggende structuren op het scherm. Vervolgens ontwerpt uw tandarts met behulp van ingenieuze software direct de restauratie in het bewuste element. Dit ontwerp wordt doorgestuurd naar de slijpcabine waar het ontwerp uit een porseleinen blokje in de perfecte vorm wordt geslepen. Hierna kan het in uw gebit geplaatst worden.


Vervanging 'happen' en gipsmodel

De ultramoderne Cerec-machine is tegenwoordig tot veel in staat, het wordt eigenlijk bijna overal toegepast waar in het verleden een afdruk noodzakelijk was. De scan vervangt de afdruk en de 3D Print vervangt het oude gipsmodel.


Voordelen van de Cerec technologie

Hygiënisch: een scan is veel hygiënischer dan het nemen van een afdruk.

Uiterst nauwkeurig: de scanner heeft een nauwkeurigheid van 17 micron, ter vergelijk: een haar is 40 micron dik.

Niet hoeven happen: happen hoeft niet, dus er is geen kokhalsproblematiek meer.

Snel: binnen 5 minuten is de scan gemiddeld klaar.

25+ jaar ervaring: DentalDynamic heeft meer dan 25 jaar ervaring met Cerec.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de afkorting Cerec?

Cerec is een afkorting voor Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics en betekent letterlijk het reconstrueren van tanden en kiezen die gerestaureerd dienen te worden aan de stoel, dus in 1 zitting zonder tussenkomst van tandtechnieker uit het hoogwaardig estetische porselein. 


Is Cerec een CAD/CAM-systeem?

Het Cerec-systeem is een CAD/CAM-systeem. CAD/CAM staat voor Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing en komt erop neer dat de restauratie softwarematig wordt ontwikkeld. Met behulp van deze Cerec-technieken kunnen wij u voordat de restauratie wordt geslepen, al laten zien hoe uw gebit eruit gaat zien met de restauratie virtueel geplaatst. 


Is Cerec duur?

Wij noemen Cerec liever duurzaam. Zie het volgende voorbeeld mbt. een inlay:

Beter 1 keer goed doen dan starten met een te grote kunststof vulling, deze meerdere keren moeten repareren en vervolgens een zenuwkanaalbehandeling introduceren door het veelvuldig werk aan 1 element.  Overall bent u dan goedkoper uit met een Cerec inlay die in de meeste gevallen vele jaren probleemloos functioneert.

bottom of page