top of page

Facings

Over deze behandeling

Een facing is een schildje van porselein of composiet dat op de tand wordt gemaakt. Zo wordt de vorm of kleur van een tand mooier.

Facings

Informatie

Wanneer heeft u een facing nodig?

Een facing wordt meestal gemaakt om het gebit te verfraaien. Zo kan de tandarts een spleetje tussen uw tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en scheve tanden verbergen.


Behandeling

Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Afhankelijk van uw wensen kan een porseinen facing ook in één behandeling vervaardigd worden m.b.v. ons Cerec systeem of wordt de keuze gemaakt deze door een extern laboratorium (FTL) te laten maken. In het laatste geval verlaat u onze praktijk met een uitstekende noodrestauratie ook gemaakt m.b.v. het Cerec systeem.


Het plaatsen van een porseleinen facing

De tandarts slijpt een dun laagje van het glazuur van de te behandelen tand af. Zo past de facing goed over uw tand heen en voelt het comfortabel aan. Aan de hand van een digitale scan met ons Cerec systeem, maakt de tandarts (of tandtechnisch laboratorium FTL) een facing die nauw aansluit op de vorm, kleur en grootte van de andere tanden. 


Het plaatsen van een composieten facing

Een facing van composiet bestaat uit hetzelfde materiaal als een vulling. Bij deze toepassing wordt de tand vooraf met zuur behandeld om deze ruwer te maken. Hierdoor zal de facing beter hechten. Vervolgens brengt de tandarts het composiet laagje voor laagje aan en ontstaat er een facing die bij de rest van uw tanden past.


Cerec systeem

Onze praktijk beschikt over vooruitstrevende technieken waaronder het Cerec systeem. Het Cerec systeem is een CAD/CAM techniek. Dit houdt concreet in dat wij restauraties (o.a. facings, inlays en onlays, kronen en bruggen) met behulp van ingenieuze software inhouse kunnen ontwikkelen met uiterste precisie. Het Cerec systeem stelt ons in staat om in eenzelfde behandeling de restauratie te ontwikkelen en te plaatsen. Waar voorheen minimaal twee bezoeken nodig waren, hoeft u door het Cerec systeem maar eenmalig langs te komen voor uw restauratie. Dit is conform het zogenoemde 'Single visit dentistry' principe: het vervaardigen en plaatsen van restauraties in één behandeling.

Veelgestelde vragen

Kunnen facings verkleuren?

Ja, (veel) roken, koffie en thee werkt verkleuring in de hand. Daarnaast kan een facing ook slijten wanneer je veel tandenknarst of op je nagels bijt. Een beschadigde/verkleurde facing kan altijd weer gerepareerd of vervangen worden.


Hoe vaak moet ik langskomen voor een facing?

Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig.


Hoe dik is een facing?

Een facing is enkele tienden millimeter dik, hierdoor dient er ongeveer een halve millimeter van het tandglazuur afgeslepen te worden, tenzij de tand al wat naar binnen staat.


Hoe lang gaat een facing mee?

Een facing van composiet gaat gemiddeld 5-10 jaar mee, een facing van porselein gaat vaak 15-20 jaar mee.


Hoe duur is een facing?

Een facing van porselein is duurder dan een facing van composiet. Vraag je behandelend tandarts altijd welke kosten in rekening gebracht worden, dit verschilt per persoon.

bottom of page