top of page

Prothese

Over deze behandeling

Bij het ontbreken van meerdere tanden en kiezen kan een prothese (kunstgebit) een uitkomst bieden. Hierbij is er een mogelijkheid tussen een partiële prothese (bij ontbreken van een aantal tanden en/of kiezen) of een volledige prothese (ontbreken van alle tanden en kiezen).

Prothese

Informatie

FlitZ prothese bij DentalDynamic

Wij maken veelal gebruik van het FlitZ prothese concept. Dit houdt in dat een volledig cad/cam (digitaal) vervaardigde prothese binnen twee weken en in slechts twee zittingen geplaatst kan worden!


De behandeling

 1. Eerste zitting

Tijdens de eerste zitting verzamelt uw tandarts al uw gebitsgegevens, waaronder voorlopig nog conventionele afdrukken. Deze afdrukken worden naar het Fries Tandtechnisch Laboratorium (FTL) gestuurd.  Daar wordt een digitale scan van de afdrukken en de beet gemaakt.

Bij een vervangingsprothese is een weekje vóór deze zitting door een assistente een kopie van uw huidige prothese gemaakt. U hoeft dan niet in de tandartsstoel.


2. Ontwerpen prothese

Het laboratorium beoordeelt de scan voordat de digitale gegevens naar Global Dental Science worden doorgestuurd. Hier wordt uw prothese volledig op maat ontworpen en computergestuurd vervaardigd. Vervolgens wordt het uiteindelijke resultaat bij FTL afgeleverd.


3. Tweede afspraak

Tijdens de tweede afspraak bij uw tandarts kan de prothese al bij u geplaatst worden!

Bij lastige mondsituaties kan het echter gewenst zijn om voor extra zekerheid een korte tussentijdse pasfase in te lassen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat de prothese mee?

Er zijn twee verschillende digitale concepten. De ene is iets sterker en gladder, de andere biedt meer keuzevrijheid in speciale wensen. De prothesen gaan zeker zo lang mee als de conventioneel vervaardigde prothesen.


Hoe vaak moet ik op controle komen?

Om de prothese en de slijmvliezen te beoordelen blijft het gewenst om ongeveer twee keer per jaar op controle te komen.


Hoe duur is een prothese?

Eens in de 5 à 7 jaar heeft u recht op een nieuwe prothese via de zorgverzekering. Normaal gesproken vergoedt de zorgverzekeraar 75% vanuit de basisverzekering. De overige 25% is uw eigen bijdrage, dit betaalt u zelf of u moet daarvoor een aanvullende tandartsverzekering hebben. Vanuit uw eventuele aanvullende tandartsverzekering wordt dan een extra deel vergoed, hoeveel dit is, verschilt per verzekeraar en de voorwaarden uit de aanvullende verzekering. Een nieuwe prothese wordt wel ingehouden van het eigen risico wat u heeft.


Mijn prothese is kapot, wat nu?

Als de prothese niet meer herstelbaar is, kunt u doordat de gegevens digitaal opgeslagen zijn, meteen een kopie (laten) bestellen.


Is het FlitZ-prothese concept duurder dan andere protheses?

Nee. Alleen zijn er extra kosten bij één van de twee digitale concepten als daarbij een pasfase wordt toegepast.

bottom of page