top of page

Implantaten

Over deze behandeling

Een implantaat is een ‘kunstwortel’ die de eigen tand-/kieswortel vervangt wanneer deze verloren is gegaan. Een implantaat is van titanium en wordt als een schroef in het kaakbot geplaatst. Aangezien het implantaat alleen de wortel vervangt (in het bot), en niet hetgeen dat visueel zichtbaar is (buiten het tandvlees), dient er op het implantaat een kroon, brug of kunstgebit gezet te worden.

Implantaten

Informatie

Het stappenplan

Uitgebreid vooronderzoek

Voor de implantaatbehandeling uitgevoerd kan worden, vindt een uitgebreid vooronderzoek plaats om een succesvolle behandeling uit te kunnen voeren. Dit houdt in dat er wordt gekeken naar uw medicijngebruik, uw algemene gezondheid, allergieën en andere complicaties die ooit eerder een rol hebben gespeeld bij andere tandheelkundige behandelingen. Verder wordt er in veel gevallen een 3D beeld van uw kaak gemaakt.


Vastlegging gegevens middels CEREC

Dankzij 3D-beeldvorming krijgen we een zeer nauwkeurig beeld van uw specifieke anatomische situatie. Een intra-orale optische scanner (CEREC omnicam) kan uw gebit en de omliggende zachte weefsels vastleggen in een 3D model. In combinatie met een CBCT-scan (3D Röntgen scan) biedt het een basis voor een optimale planning voor uw toekomstige kroon.


Digitale planning

Uw casus wordt digitaal gepland (in de computer), rekening houdend met de optimale plaatsing van de toekomstige kroon. De botkwaliteit en kwantiteit kan worden beoordeeld. Op voorhand is dus bekend of het plaatsen van een implantaat zonder meer kan of dat er een botopbouw vooraf of gelijktijdig met het plaatsen van het implantaat moet plaatsvinden.


Positionering

Dit prothetisch georiënteerde plan zorgt ervoor dat het implantaat correct gepositioneerd wordt (zgn. Crown-down treatment). Door deze techniek waarbij we vooraf de planning volledig kunnen maken op basis van de meest ideale positie van de toekomstige kroon is de implantaatbehandeling niet alleen veiliger, maar vormt ze ook de basis voor functie en esthetiek.


Begroting

Uiteraard wordt er een bijpassende begroting opgesteld. Hierop vindt u gespecificeerd de kosten die in rekening gebracht gaan worden voor deze specifieke behandeling.


Guided surgery (geleide operatie)

Boormal

Voor de implanteer afspraak wordt de digitale planning omgezet naar een zgn. boormal. Deze wordt zeer nauwkeurig geprint. Door een boormal te gebruiken kunnen we exact de geplande positie overbrengen naar de mond. Diepte, richting en plaats staan vast waardoor het werken met een boormal zekerheid geeft bij alle chirurgische stappen. De plaatsing van het implantaat gebeurt conform de planning.


Behandeling

De behandeling start met een verdoving. Vervolgens wordt het tandvlees losgehaald of in uitzonderingsgevallen puur middels een klein hol mesje gestanst (er wordt een perforatie gemaakt). Daarna wordt er in het kaakbot een gaatje m.b.v. de boormal geboord waar het implantaat in geplaatst wordt. Indien noodzakelijk wordt het tandvlees gehecht.


Plaatsing kroon, brug of prothese

In uitzonderlijke gevallen kan het implantaat meteen worden voorzien van een noodkroon.

Voordat er een definitieve kroon, brug of prothese kan worden geplaatst op het implantaat, moet het implantaat “vastgroeien“ met het bot. Meestal duurt dit tussen de 3 en 9 maand afhankelijk van vele factoren. Het constant goed onderhouden van het gebit (goede mondhygiëne) is verder van cruciaal belang voor een succesvolle genezing.

Na het genezingsproces (de in-heel fase) volgt een mondscan of een afdruk afhankelijk van de situatie. Op basis van deze laatste scan wordt uw kroon, brug of prothese gemaakt.

Veelgestelde vragen

Wanneer is een implantaat nodig?

Een implantaat vervangt een ontbrekende tand- of kieswortel. Om te voorkomen dat de tanden rondom de ontbrekende wortel scheef gaan staan of dat de tanden hun kauwfunctie verliezen, dient het gat te worden opgevuld met een implantaat. Daarnaast speelt het esthetische aspect een rol. Wel is voldoende kaakbot nodig om een implantaat te kunnen plaatsen.


Doet het plaatsen van een implantaat pijn?

Door het gebruik van een verdoving, doet het plaatsen van een implantaat geen pijn. U kan echter wel wat napijn ervaren, dit gaat na een paar dagen weer over.


Hoe lang gaat een implantaat mee?

In principe is het mogelijk dat implantaten uw hele leven mee gaan, echter kunnen bepaalde factoren zoals mondhygiëne en levensstijl hier invloed op hebben. Binnen de tandheelkunde vormt het een van de meest duurzame behandelopties die we kunnen aanbieden. 


Hoe betrouwbaar is de implantologie behandeling?

De methode is vele jaren geperfectioneerd waardoor het een zeer betrouwbare behandeling is. Ruim 96% van alle implantologie behandelingen worden als geslaagd gekenmerkt.


Voor wie zijn implantaten geschikt?

In principe zijn implantaten voor iedereen mogelijk zolang u gezond bent en het gebit volgroeid is. Een volgroeid gebit is bij meisjes rond hun 19e en bij jongens rond hun 24e. Soms is een vooroperatie nodig voor botherstel. Wanneer er niet genoeg bot aanwezig is dient dit hersteld te worden met een botopbouw procedure.


Hoe duur is een implantologie behandeling?

De exacte prijs kan pas worden afgegeven indien uw specifieke situatie beoordeeld is. Grofweg schommelt deze tussen de 1800 en 2500 euro inclusief kroon. Uiteraard wordt er altijd een offerte op maat gemaakt voordat we starten met de behandeling zodat u van tevoren goed op de hoogte bent van de kosten. Doordat er tussen plaatsen van het implantaat en het plaatsen van de kroon meestal een wachttijd (inheel tijd) is van enkele maanden is het goed mogelijk de kosten 'uit te smeren' over meerdere verzekeringsjaren. Zo kan een kostbare behandeling toch behapbaar worden voor veel mensen.

bottom of page