top of page

Vullingen

Over deze behandeling

Op het moment dat u een gaatje (tandbederf) heeft, of wanneer uw kies/tand is afgebroken, kan de tandarts dit vaak restaureren met een vulling. Voor de kleine gaatjes kan u vaak bij de mondhygiënist terecht. Een vulling is een relatief eenvoudige behandeling, voorkomt het verder voortschrijden van het tandbederf proces, herstelt de functie van de tand/kies en voorkomt dat er mogelijk in een latere fase pijn ontstaat.

Vullingen

Informatie

Wanneer heeft u een vulling nodig?

Uw tand/kies kan gevuld worden als u een gaatje (tandbederf) heeft of als uw tand/kies afbreekt. Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt er voor dat u weer goed kan kauwen en voorkomt verdere (pijn)klachten. Als uw tandvlees iets is teruggetrokken dan liggen uw tandhalzen bloot. Dit kan gevoeligheid geven bij koude of warme dranken. Uw tandarts kan de tandhals dan afdenken met een vulling.


Behandeling

Als het nodig is dan verdooft de tandarts u eerst. Daarna boort hij het tandbederf of de oude vulling weg. Als de kies helemaal schoon en droog is wordt de kies geëtst om het weefsel ruw te maken zodat het beter hecht. Dan wordt er een speciale lijmlaag gelegd waarop de vulling in laagjes wordt opgebouwd. Tussendoor wordt het vulmateriaal uitgehard met behulp van een blauwe lamp. De vulling wordt afgewerkt met een boortje.


Soorten vullingen

In de meeste gevallen worden er witte vullingen geplaatst. Naast glasionomeercement en compomeer wordt composiet het meest toegepast. Met composiet is veel mogelijk. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld.


Inlay & Onlay

Wanneer meerdere vlakken van een element zijn beschadigd komt de indicatie inlay/onlay om de hoek kijken. Een inlay is een restauratie die in het kauwvlak van de kies geplaatst wordt. Een onlay is net wat groter en valt deels over de kies heen waardoor ook de knobbels van de kiezen hersteld kunnen worden mocht dat nodig zijn. Inlays en onlays zijn van porselein en maken wij met ons Cerec systeem.


Cerec systeem

Onze praktijk beschikt over vooruitstrevende technieken waaronder het Cerec systeem. Het Cerec systeem is een CAD/CAM techniek. Dit houdt concreet in dat wij restauraties (o.a. facings, inlays en onlays, kronen en bruggen) met behulp van ingenieuze software inhouse kunnen ontwikkelen met uiterste precisie. Het Cerec systeem stelt ons in staat om in eenzelfde behandeling de restauratie te ontwikkelen en te plaatsen. Waar voorheen minimaal twee bezoeken nodig waren, hoeft u door het Cerec systeem maar eenmalig langs te komen voor uw restauratie. Dit is conform het zogenoemde 'Single visit dentistry' principe: het vervaardigen en plaatsen van restauraties in één behandeling.

Veelgestelde vragen

Hoe lang blijft een vulling zitten?

Gemiddeld gezien gaan vullingen van composiet 3-10 jaar mee. Deze levensduur wordt sterk beïnvloed door uw eet- en drinkpatroon, mondhygiëne niveau en mogelijk aanwezige knars en of klemgewoontes.


Hoe verzorg ik een kies met een vulling erin?

Een goede mondhygiëne is van cruciaal belang om zo lang mogelijk van uw vullingen te genieten. Verzorg uw tanden/kiezen met vullingen net zoals uw andere tanden en kiezen.


Kunnen mijn vullingen verkleuren?

Ja, door bijvoorbeeld roken en veel koffie en thee te drinken kan uw vulling verkleuren naar donkerder tinten. Een oppervlakkige verkleuring kan vaak met polijsten opgelost worden, mocht dit niet helpen kan de vulling vervangen worden door een nieuwe.

Ook verkleuren vullingen niet mee bij een bleekbehandelingen. Het kan daarom noodzakelijk blijken om na een bleekbehandeling aanwezige vullingen te vernieuwen.


Van welk materiaal wordt mijn inlay of onlay gemaakt?

De eerste keus is Porselein (Veldspaat keramiek of lithiumdisilicaat zgn E-max). Afhankelijk van de situatie kiest uw tandarts de beste porseleinsoort.

De laatste jaren zijn er meer materialen op de markt gekomen, elk met hun eigen indicatiegebied. Zo hebben we ook de mogelijkheid om kunststof inlays te maken en zijn er fabrikanten die de beide materialen met elkaar gecombineerd hebben.


Wat is de levensduur van de inlay of onlay?

Dit hangt af van vele factoren.  Doordat wij in onze praktijk deze techniek al meer dan 25 jaar aanbieden kunnen we uit ervaring spreken.  Het is de beste restauratie die we kunnen maken.  In principe willen we dat het uw laatste is.  Mondhygiëne (onderhoud), mondgewoontes, gebruik en onverwachte problemen zijn natuurlijk van invloed op de levensduur.

- Indien de bakker ongewild een steentje in uw brood heeft meegebakken en u er onwetend op dichtbijt, dan kan de inlay breken zoals dit ook zou gebeuren bij uw eigen element.

- Indien u uw gebit niet goed verzorgt kan er tandbederf onder de inlay ontstaan, net als bij een gewone vulling.

- Ook mondgewoontes in de vorm van klemmen en of knarsen zijn van invloed op de levensduur.

Indien geen van bovenstaand het geval is kan de inlay uw laatste restauratie zijn.

bottom of page