top of page

Lachgas

Over deze behandeling

Bij lachgassedatie wordt u met behulp van een neusmasker een mengsel van zuurstof met lachgas toegediend. Het inademen van dit mengsel geeft u een geruststellend, kalmerend (sederend) gevoel, waardoor de tandheelkundige behandeling in alle rust kan plaatsvinden. Het is een volkomen veilig hulpmiddel, waarbij u steeds bij bewustzijn blijft.

Lachgas

Informatie

Doelmatig hulpmiddel

Lachgas-sedatie blijkt een zeer doelmatig hulpmiddel te zijn bij de behandeling van:

- Patiënten die erg bang zijn om naar de tandarts te gaan.

- Patiënten met een verhoogde kokhals-reflex

- Patiënten met een lichamelijke en geestelijke handicap (een goede medewerking van de patiënt met betrekking tot de ademhaling door de neus is een vereiste)

- Patiënten bij wie stress beter vermeden kan worden, zoals astma en epilepsiepatiënten, of mensen die recent een hartaanval gehad hebben.

- Patiënten met een allergie voor lokale anesthetica.

Indien u interesse heeft in een behandeling middels lachgas-sedatie kunt u dit bij uw eerstvolgende bezoek bij uw tandarts aangeven.


Introductieconsult

Voordat u daadwerkelijk met lachgas behandeld kunt worden, wordt in een introductieconsult nagegaan of u wel geschikt bent voor deze behandeling. Dit gebeurt o.a. aan de hand van een medische anamnese en een recente medicijnlijst. Tijdens dit consult krijgt u ook uitleg over de hele procedure.


Lachgastest

Na het introductie-consult wordt een afspraak gemaakt voor de lachgastest. Nu wordt pas voor het eerst lachgas toegediend, maar wordt u nog niet tandheelkundig behandeld. Doel is na te gaan hoe u op lachgas reageert en bij welk percentage u zich het meest op uw gemak voelt. Om dat uit te vinden gaan we in stapjes steeds iets meer lachgas toedienen. Bij een volgend bezoek waarbij er ook een tandheelkundige behandeling gaat plaatsvinden, kunnen we dan meteen naar dat optimale sedatieniveau toe gaan. U hoeft nooit bang te zijn, dat u te veel lachgas krijgt in het mengsel, want we kunnen maar tot maximaal 50% lachgas gaan. De overige 50% bestaat uit zuurstof. U blijft gewoon bij kennis. Dat moet ook, want we moeten wel met elkaar kunnen blijven communiceren.


Verkouden?

Het ademen door de neus is essentieel voor het slagen van de lachgassedatie. Daarom kunt u niet worden behandeld als u te erg verkouden bent en ondanks een neusspray niet voldoende door uw neus kunt ademen.


Effecten op gezondheid

Wanneer lachgas op bovenstaande wijze gebruikt wordt (in lage concentraties en niet langer dan een uur) is dit ongevaarlijk voor de gezondheid. Als u nog maar kort zwanger bent of zwanger wilt worden, wordt lachgas ontraden.

Veelgestelde vragen

Is een lachgassedatie schadelijk?

Nee, in de mate waarin lachgas wordt toegediend (lage concentratie) en de duur (niet langer dan een uur), is lachgassedatie niet schadelijk voor de gezondheid. Wel wordt geadviseerd om geen lachgassedatie te gebruiken tijdens zwangerschap.


Werkt een lachgassedatie pijnverminderend?

Nauwelijks, wat u wel zult merken is dat u zich snel aangenamer en meer ontspannen zult voelen dan normaal. Er is echter nog wel een verdoving nodig tegen te pijn van de behandeling. U zult echter wel merken dat verdoven minder gevoelig is door de meer ontspannen sfeer.


Wat is een lachgastandarts?

Niet elke tandarts kan een lachgas behandeling uitvoeren. Een lachgastandarts is een tandarts die ook daadwerkelijk hierin opgeleid is en deze behandeling mag uitvoeren. Deze tandarts zal uitgebreid de tijd nemen om u hierover te informeren en u geruststellen. Wij bij DentalDynamic beschikken over een lachgastandarts.


Bij welke behandelingen kan lachgassedatie worden toegepast?

In principe kan bij elke behandeling lachgassedatie worden toegepast, echter het wil wel eens voorkomen dat een behandeling langer duurt dan een uur. In dit geval zal de behandelend tandarts kijken naar de omstandigheden en u adviseren wat het beste is in uw geval. Elke situatie is anders en daar dient passend op gereageerd te worden.


Wat zijn de bijwerkingen van een lachgassedatie?

Het wil nog wel eens voorkomen dat u zich een beetje moe voelt na de behandeling. Daarom adviseren wij u in dat geval in de wachtkamer even (een kwartiertje) tot uzelf te komen voordat u weer deelneemt aan het verkeer.

bottom of page