top of page

Bleken

Over deze behandeling

Naarmate we ouder worden wordt ons gebit ook geler. Dit komt o.a. door verschillende kleurstoffen uit voedingsmiddelen zoals koffie, thee, rode wijn en/of door bijvoorbeeld roken. Tevens wordt het glazuur dunner waardoor de donkere kern van het gebit voor een gele gloed gaat zorgen. Bleken is een optie om het gebit weer lichter te maken en is dan ook een behandeling die erg populair is.

Bleken

Informatie

Hoe ontstaan gele tanden?

De kleur van uw tanden is, net zoals de kleur van uw haar en ogen, bepaald door uw DNA. Wanneer we ouder worden, verandert de dentine van kleur en worden tanden geler. Dentine is het zachte tandbeen dat zich onder het tandglazuur bevindt en de zenuw van uw tand beschermt. Deze verkleuringen gebeuren van binnen uit en zijn de intrinsieke verkleuringen. De intrinsieke verkleuring kan u met een anti- aanslag/tandsteen tandpasta niet verwijderen.


Bleken onder toezicht van een mondzorgverlener

De mondzorgverlener kan uw tanden bleken met behulp van een bleekgel. De behandeling met bleekgel is makkelijk, veilig en vrijwel pijnloos. Het is wel belangrijk dat u deze behandeling uitvoert onder toezicht van een mondzorgverlener. Koop liever geen universele bleekkits bij willekeurige verkooppunten of via het internet.


Thuisbleekmethode

De meest gebruikte manier om tegenwoordig uw tanden te bleken is met behulp van een thuisbleekset. In de eerste instantie zal de tandarts uw mond onderzoeken om te beoordelen of uw mond en tandvlees gezond zijn. Daarna zal hij een digitale afdruk maken van uw gebit. Vanuit deze digitale afdruk worden bleeklepels gemaakt die precies om uw tanden passen.

De mondzorgverlener zal u laten zien hoe u een klein beetje bleekgel in de bleeklepels aan moet brengen en hoe u de bleeklepels inbrengt. Daarna neemt u de gel en de bleeklepels mee naar huis en kan u de behandeling thuis voortzetten. In overleg met de mondzorgverlener wordt bepaald hoe lang en hoe vaak u de bleeklepels draagt.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandelduur is voor iedereen anders. Over het algemeen worden de beste resultaten behaald na 14 dagen van het dragen van de bleeklepels.


Waarom bij de tandarts bleken?

Het bleken van tanden kan in veel gevallen, echter is het niet altijd mogelijk. In goed overleg met de bleekspecialist/tandarts kan u zich deskundig laten informeren naar de mogelijkheden en uw wensen uitspreken. Hierop kan een behandelplan ontwikkeld worden om resultaten te boeken die overeenkomen met uw wensen. Daarnaast is het bleken via de bleekspecialist/tandarts niet schadelijk voor uw gebit omdat er gebruik wordt gemaakt van producten die aan de Europese richtlijnen voldoen en alleen door tandheelkundig professionals aan te bieden is. Wanneer u ervoor kiest om zelf een bleek-kit te kopen, loopt u een hoger risico op tandvleesproblemen, beschadigd glazuur en een minder goed resultaat.


Wordt de behandeling vergoed?

Bleken van het gebit wordt als cosmetische luxe behandeling gezien en wordt over het algemeen niet vergoed. Uiteraard kan dit per verzekering verschillen dus u kan voor de zekerheid navraag bij uw eigen verzekering doen.


Wat houdt de nazorg in?

Een goede mondhygiëne is van cruciaal belang om zo lang mogelijk van het bleekeffect te genieten. Maak daarvoor een afspraak bij een van onze mondhygiënisten en preventieassistentes om hierover voorgelicht te worden.


Bleken mijn facings, vullingen, bruggen en kronen mee?

Nee, facings, vullingen, bruggen en kronen kleuren niet mee. Bleken heeft hier dus geen effect op. Overleg altijd met uw tandarts/bleekspecialist voordat u gaat bleken.


Welke voedingsmiddelen maken mijn gebit geel?

Voeding dat zuur is en intense kleuren heeft, verkleurt het gebit. Het gaat er niet alleen om hoeveel u van deze voedingsmiddelen nuttigt, maar ook om hoe vaak.

Concrete tips:

- Vermijd zuur eten of drinken.

- Drink zure dranken door een rietje zodat het zuur de tanden niet aantast.

- Beperk tannine (zit in bijv. rode wijn, chocolade, zwarte thee).

- Vermijd eten met veel kleurstof.

- Beperk het aantal eet en drink momenten op een dag.

bottom of page