top of page

Gewoon Gaaf

Over deze behandeling

Wilt u ook een gaaf gebit voor uw kind? En dat uw kind met een gezonde mond opgroeit? Gewoon Gaaf is een preventiemethode van het Ivoren Kruis dat speciaal is ontwikkeld voor kinderen. Deze preventiemethode zorgt ervoor dat ouders en kinderen al vroeg in contact komen met het goed verzorgen van het gebit van het kind en hierdoor veel mondproblemen kunnen voorkomen. Het is aangetoond dat Gewoon Gaaf tot 70% minder gaatjes kan leiden bij kinderen!

Gewoon Gaaf

Informatie

Onder begeleiding van uw mondzorgverlener bij DentalDynamic kan u samen met uw kind het gebit van uw kind gaaf en gezond houden. Gewoon Gaaf toch!? Doet u mee?

Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder kind van 0 tot 18 jaar samen met zijn of haar ouders/verzorgers. Uw tandarts of mondhygiënist geeft u en uw kind advies dat is afgestemd op het gebit van uw kind. Hij of zij begeleidt uw kind een gaaf gebit te hebben en te houden.


Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgen u en uw kind voor het gebit van uw kind? Hoe is het met de mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is uw kind aan het wisselen? Heeft uw zoon of dochter (beginnende) gaatjes in zijn/haar gebit?


Op basis van deze risico-inschatting, bepalen we het moment waarop we u en uw kind weer in de praktijk willen terugzien. Soms zullen bijvoorbeeld de kiezen extra worden beschermd (sealen) of wordt er een fluoridebehandeling gegeven. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus per kind binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder kind en zijn of haar mondhygiëne.

Veelgestelde vragen

Hoe kan mijn kind mee doen aan Gewoon Gaaf?

U kunt contact opnemen met DentalDynamic en aangeven dat u met uw kind wilt meedoen aan deze preventiemethode. Vervolgens krijgt u bij de eerstvolgende afspraak meer concrete informatie met betrekking tot deze methode.


Mijn kind heeft nooit problemen met zijn/haar gebit, is deelname aan Gewoon Gaaf nog steeds nuttig?

Gewoon Gaaf is voor alle kinderen, ook voor kinderen die nooit gebitsproblemen hebben. Gewoon Gaaf zorgt voor bewustwording van hoe belangrijk een goede mondhygiëne is, en hoe dit uitgevoerd kan worden. Het geeft dus handvaten waar het kind zijn/haar hele leven profijt van kan hebben.


Wat is de rol van mij als ouder?

Tijdens de afspraken bij DentalDynamic krijgt u adviezen met betrekking tot tandenpoetsen en voeding. Een kind kan tot zijn/haar 10e levensjaar vaak nog niet goed zelfstandig tandenpoetsen. Daarom is uw rol om 1x per dag het gebit van uw kind te poetsen gebaseerd op de door ons gegeven poetsinstructies.


Wat zijn de kosten van Gewoon Gaaf?

Tot het 18e levensjaar van uw kind zijn alle tandheelkundige kosten vergoed (uitgezonderd van o.a. orthodontie). Kosten hoeven de weg naar een gezond gebit dus niet in de weg te staan.


Mijn kind kan er toch niets aan doen dat hij/zij een gaatje krijgt? Dat overkomt hem/haar toch?

Niet waar! U en uw kind kunnen gaatjes in het gebit van uw kind voorkomen. Op het ontstaan van gaatjes in het gebit heeft uzelf veel invloed. Wie goed zijn tanden poetst met fluoridetandpasta en weinig suiker gebruikt, kan gaatjes voorkomen en zijn gebit dus Gewoon Gaaf houden.


Mijn kind heeft toch een zwak gebit?

Ook dan is de sleutel tot een gezond gebit een combinatie van secuur tandenpoetsen en matig suikergebruik. Kinderen die goed hun tanden (laten na)poetsen, en weinig suiker eten en drinken, houden hun gebit Gewoon Gaaf.


Is het verantwoord om de kiezen niet te sealen?

Veel ouders zien het niet sealen van de kiezen van hun kind (en hun broertje of zusje wel) als onderbehandeling. Als de tandarts of mondhygiënist geen reden heeft om het gebit van uw kind te sealen, is dat een bewuste en verantwoorde keuze. In zowel gesealde als niet-gesealde kiezen kunnen gaatjes ontstaan.


Gewoon Gaaf, hoe dan?

Niets is moeilijker dan het veranderen van gedrag. Wie vroeg het juiste gedrag krijgt aangeleerd zal daar zijn leven lang plezier van hebben. Neem uw kind daarom zodra het eerste tandje doorbreekt mee naar DentalDynamic en begin direct met tandenpoetsen. Samen met DentalDynamic kan u het gebit van uw kind gaaf houden. Is dat niet Gewoon Gaaf?

bottom of page