top of page

Kronen

Over deze behandeling

Tanden en kiezen kunnen tegenwoordig in veel gevallen hersteld worden met een vulling. Echter, wanneer het aantal vlakken wat aangetast is te groot is kan de keuze voor een kroon gemaakt worden.
Een kroon is een restauratie van porselein dat over een afgeslepen tand of kies aangebracht wordt. De oorspronkelijke vorm, kleur en functie van de tand of kies wordt weer hersteld.

Kronen

Kroon

Wanneer heeft u een kroon nodig?

Er zijn meerdere redenen voor het toepassen van een kroon:

Tandbederf: een tand is zo zwaar beschadigd door bederf dat het onmogelijk is om deze te herstellen met normale vullingen.

Cosmetisch: grote vullingen, met name oude, kunnen anders van kleur zijn en er niet mooi uit zien. Tanden kunnen deels afgebrokkeld en misvormd zijn.

Ongeluk: tanden kunnen beschadigd zijn door een ongeluk.

Ontbrekende tand: om diverse redenen kan er een tand ontbreken (hierbij wordt eerst een implantaat ingebracht, die vervolgens wordt afgewerkt met een kroon).


Behandeling

1. We starten met een verdoving

2. Tijdens de inwerktijd van de verdoving gaan we uw gebit scannen met een mondscanner. De mondscanner genereert een real-time 3D model van uw gebit op de monitor met uiterste precisie. 

3. We verwijderen nu een eventueel aanwezige oude vulling en tandbederf, vullen dit in dezelfde sessie op met composiet of een ander opvulmateriaal en omslijpen het element zodanig dat er een kroon op geplaatst kan worden.

4. We scannen nu uitsluitend het beslepen element opnieuw. Na deze scan kunt u naar onze wachtkamer, de wachttijd is ongeveer 40 minuten.

5. Met intelligente software ontwerpen we de kroon, precies zoals deze er in oorspronkelijke staat heeft uitgezien. Vervolgens sturen we dit ontwerp naar onze slijpmachine waar het nieuwe element in 10 minuten wordt geslepen uit een blokje porselein.

6. Na het slijpen volgt er nog een ovenproces van 15 minuten waarin de kroon wordt gebakken en geglansd.

7. We passen de restauratie in de mond en plaatsen deze. We controleren de hoogte, passen indien nodig iets aan en eindigen met een laatste polijstfase van deze eventuele kleine correcties. Wanneer we een kroon op uw voortand maken is het stappenplan iets anders. U gaat naar huis met een noodkroon. Bij het vervaardigen van een kroon op een voortand hebben we de hulp nodig van een begaafd tandtechnieker (FTL) om tot de beste kleur te komen. Uw kroon wordt waar u bij bent in een aparte sessie op locatie van de tandtechnieker op kleur gebracht zodat hij "versmelt" met de omgeving. Vervolgens kunt u door naar ons voor het plaatsen hiervan.


Cerec systeem

Onze praktijk beschikt over vooruitstrevende technieken waaronder het Cerec systeem. Het Cerec systeem is een CAD/CAM techniek. Dit houdt concreet in dat wij restauraties (o.a. facings, inlays en onlays, kronen en bruggen) met behulp van ingenieuze software inhouse kunnen ontwikkelen met uiterste precisie. Het Cerec systeem stelt ons in staat om in eenzelfde behandeling de restauratie te ontwikkelen en te plaatsen. Waar voorheen minimaal twee bezoeken nodig waren, hoeft u door het Cerec systeem maar eenmalig langs te komen voor uw restauratie. Dit is conform het zogenoemde 'Single visit dentistry' principe: het vervaardigen en plaatsen van restauraties in één behandeling.

Veelgestelde vragen

Van welk materiaal wordt mijn kroon of brug gemaakt?

De eerste keus is Porselein (Veldspaat keramiek of lithiumdisilicaat zgn E-max).

Afhankelijk van de situatie kiest uw tandarts de beste porseleinsoort, meestal is dit E-max vanwege de sterkte.


Wat is de levensduur van kronen en bruggen?

Dit hangt af van vele factoren. Mondhygiëne (onderhoud), mondgewoonten zoals knarsen en/of klemmen, gebruik en onverwachte problemen zijn natuurlijk van invloed op de levensduur.

Indien u uw gebit niet goed verzorgt kan er tandbederf onder de kroon of brug ontstaan, net als bij een gewone vulling.

Ook mondgewoonten in de vorm van klemmen en of knarsen zijn van invloed op de levensduur.

Indien geen van bovenstaand het geval is kan de kroon uw laatste restauratie zijn.


Mag ik direct eten en drinken na de behandeling?

Ja, zodra u de deur uitwandelt kan u alles weer doen, er zijn geen beperkingen.


Is een kroon of brug duur?

Wij hebben het liever over duurzaam. Als er een kroon-/brug indicatie bestaat is er vaak geen goed alternatief. De materiaalkeus kan de prijs nog enigszins beïnvloeden. 

bottom of page