top of page

Sealen

Over deze behandeling

Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk met een tandenborstel schoon gehouden kunnen worden. Om gaatjes te voorkomen kunnen de groefjes en putjes opgevuld worden met een fissuurlak. Dit wordt sealen genoemd.

Sealen

Informatie

Wanneer is sealen nodig?

Als de groefjes en putjes (ook wel fissuren genoemd) heel diep zijn, dan is het lastig of soms zelfs onmogelijk om in de groefjes goed te poetsen. Een sealant (fissuurlak) vult de groef op. Zo voorkom je dat er bacteriën kunnen innestelen wat de kans op gaatjes verkleint. Het risico op gaatjes is het grootst als de kiezen net zijn doorgebroken. Poetsen kan dan pijnlijk zijn en het glazuur moet nog uitharden.

Sealen gebeurt meestal vlak na het doorbreken van de blijvende kiezen. Dit is gemiddeld rond het zesde levensjaar. Maar sealen kan altijd effectief worden toegepast bij kinderen.

In enkele gevallen wordt het gebit van volwassenen ook geseald, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Uw tandarts kan u adviseren wat het beste is en of het zinvol is om het gebit te sealen.


Behandeling

Eerst worden de kiezen grondig schoongemaakt met een borsteltje en polijstpasta. De kiezen worden daarna ruw gemaakt met een zuur middel (ets). De fissuurlak kan zo goed hechten aan de kies. Na het inwerken wordt de ets weggespoeld en de kies droog geblazen. Vervolgens wordt de kunststoflak aangebracht. De lak wordt vanzelf hard of wordt uitgehard met een blauwe lamp. De behandeling doet meestal geen pijn en duurt een paar minuten per kies.


Risico's

Een sealant biedt geen garantie tegen het ontstaan van cariës. Twee keer per dag goed poetsen met fluoridetandpasta is nog steeds nodig, ook bij de gesealde kiezen.

De lak kan in het begin een beetje vieze smaak afgeven en bij het dichtbijten wat vreemd aanvoelen. Dit gaat snel over.

De tandarts controleert tijdens de periodieke controle of de sealants nog heel zijn en goed vast zitten. Soms is het nodig om een sealant te vervangen.


Alternatieven

Sealen van het gebit is een preventieve behandeling om gaatjes te voorkomen. U kan altijd afzien van een voorgestelde preventieve behandeling. Vraag dan wel aan uw tandarts wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn.

Veelgestelde vragen

Doet de behandeling pijn?

Nee de behandeling doet geen pijn omdat er niet hoeft te worden geboord.


Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling is vrij kort. Het duurt doorgaans enkele minuten per kies.


Hoe lang blijft de kies beschermd?

De sealants zijn niet zo sterk als vullingen, dus ze kunnen na verloop van tijd verdwijnen. Dit is verder geen probleem omdat er met gemak weer een klein laagje lak op de sealants aangebracht kan worden.


Moeten alle kiezen worden geseald?

Nee niet alle kiezen hoeven te worden geseald, de tandarts/mondhygiënist kan beoordelen welke kiezen moeten worden geseald. Uitsluitend de kiezen met de diepere groeven worden geseald. Ook andere factoren bepalen mede of een sealant op zijn plaats is. Bv het niveau van mondhygiëne.


Kan ik direct weer eten en drinken?

Ja eten en drinken kan na de behandeling weer probleemloos, net als tandenpoetsen.


Moet mijn kind nog wel 2x per dag tandenpoetsen?

Ja, de sealant zit uitsluitend in het kauwvlak! Dit is een voorkeursplaats voor het ontwikkelen van gaatjes, maar er zijn meer vlakken aan een kies die we niet kunnen sealen. Een goede mondhygiëne is dus een vereiste om het gebit gezond te houden. Blijf dus goed poetsen om gaatjes te voorkomen.

bottom of page