top of page

Wisselen

Over deze behandeling

Tanden hebben een vaste volgorde van doorbreken. Rond de zesde maand breken de 2 middelste ondertanden door. Het moment van de eerste doorbraak ligt niet vast. Bij het ene kind breken de eerste tanden al bij drie of vier maand door en bij anderen duurt dit wel tot ze 20 maand oud zijn. Het doorbreken van een tand kan een raar gevoel geven, kinderen willen er graag mee bijten tijdens deze periode en u kunt ze dan ook heerlijk verwennen met een mooie bijtring. Pas op voor uw vingers want melktanden zijn scherp en bijtgraag.

Wisselen

Informatie

Zodra tanden doorbreken vormt er zich direct een laagje tandplak op. Tandplak is de oorzaak van tandbederf en tandvleesontstekingen. De meest basale manier om de kans hierop te verkleinen is tanden poesten. Het advies is dan ook bij de eerste doorbraak direct te beginnen met poesten. En laat daar uw kleine dreutel nou echt geen zin in hebben. Houd vol, probeer het in spelvorm, door een goed voorbeeld te geven met een liedje erbij, zorg ervoor dat er door het poetsen ontspannen en leuk te houden er een gewoonte ontstaat.


Maak plaats voor de volwassenen

Het tanden wissel proces begint altijd achterin de mond, zo rond het zesde levensjaar. Allereerst breken de eerste grote volwassen kiezen door, dit gebeurt achter de laatste melkkiezen en hiervoor vindt er nog geen wissel plaats. Hou dit als ouder goed in de gaten want er komt een extra kies bij om mee te poetsen. Hierna volgen de voortanden en begint het proces van tandenwissel waarbij het melkgebit plaats maakt voor het volwassen gebit, hierbij mag de tanden fee in actie komen :-D. Deze gebitswisseling zal doorgaan tot ongeveer het twaalfde levensjaar.

Tips

Poets de doorgekomen tanden gelijk goed

Houd vanaf het 5e/6e levensjaar het gebit van uw kind goed in de gaten, vooral achterin de mond, en poets de net extra doorgekomen volwassen kiezen gelijk goed mee.


Leer duimzuigen af

De stand van de net doorgekomen tanden kunnen worden beïnvloed door duimen of vingerzuigen. Vanaf het vierde jaar zijn de meeste kinderen in staat om eraan mee te werken om dit af te leren. U kunt dit doen door een beloningssysteem.


Let op voeding

Omdat het glazuur van net doorgekomen tanden en kiezen erg kwetsbaar is, is naast een goede mondhygiëne ook voeding erg belangrijk. Zorg ervoor dat er maximaal zo’n 7 drink/eetmomenten zijn op een dag om het aantal zuuraanvallen op het gebit te beperken.


Vragen?

Uw vragen betreffende de doorbraak of de wisseling van het gebit kunt u altijd aan ons stellen. Wij adviseren uw kind vanaf de doorbraak van het eerste tandje mee te nemen tijdens uw eigen controle bezoek. Zo kan uw kind een vertrouwd gevoel opbouwen in de tandartsbezoekjes. Vanaf het tweede levensjaar willen wij op spelende wijze de controle van het gebit van uw kind kunnen doen.

Tip: bent u heel nieuwsgierig naar de ontwikkeling van het gebit van uw kind dan is het boek “Ik breek door ” een leuke aanrader!

bottom of page