Header - Sealen tandarts.png

Sealen

 

Dé behandeling om net doorgekomen kiezen te beschermen tegen gaatjes

Over sealen

Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk met een tandenborstel zijn schoon te houden. Om gaatjes te voorkomen kunnen de groefjes en putjes opgevuld worden met een fissuurlak. Dit noem je sealen.

Sealen.jpg

Wanneer sealen

Als de groefjes en putjes (ook wel fissuren genoemd) heel diep zijn, dan is het lastig of soms zelfs onmogelijk om in de groefjes goed te poetsen. Een sealant (fissuurlak) vult de groef op. Zo wordt voorkomen dat er bacteriën kunnen innestelen wat de kans op gaatjes verkleint. Het risico op gaatjes is het grootst als de kiezen net zijn doorgebroken.

 

Sealen gebeurt meestal vlak na het doorbreken van de blijvende kiezen. Dit is gemiddeld rond het zesde levensjaar. Maar sealen kan altijd effectief worden toegepast bij kinderen.
*In enkele gevallen wordt het gebit van volwassenen ook geseald. Uw tandarts kan u adviseren wat het beste is en of het zinvol is om het gebit te sealen.

Het stappenplan

Reinigen


Allereerst worden de te sealen groeven in de kies goed gereinigd met een borsteltje of een ‘zandstraal’ apparaatje (air abrasion), dit is nodig om de groef op zijn diepste punt van bacteriën te ontzien. Vervolgens wordt de kies goed drooggelegd met wattenrollen, een cofferdam of een isolite.
Etsen


De kies wordt vervolgens geëtst (opgeruwd) omdat lak (materiaal waarmee de kies wordt ‘verzegeld’) beter hecht aan opgeruwd oppervlak.

Het glazuuroppervlak is na het etsen ruwer, groter van oppervlak en heeft een hogere oppervlakte-energie. Dat laatste is belangrijk, omdat de kunsthars dan beter in het oppervlak penetreert.
Aanbrengen lak


Nu wordt de laklaag aangebracht op de kies. De lak is zo dun dat dit de groefjes en putjes vult.
Verharden lak


De aangebrachte lak wordt vervolgens verhard met een blauwe lamp.
Controle


Uw tandarts of mondhygiënist controleert of de lak juist is aangebracht en of er misschien een kleine verhoging is ontstaan die gecorrigeerd moet worden.
Fluoride


Onbedekt glazuur wordt gefluorideerd na afloop.

Na de behandeling

  • Soms is het zo dat uw kind een beetje een vieze smaak in de mond heeft.

  • Dichtbijten van de kiezen kan vreemd voelen, er kan sprake zijn van een hele lichte verhoging bij dichtbijten.

 

Zowel de vieze smaak als het gekke gevoel bij dichtbijten verdwijnt vanzelf :-)

Voordelen van sealen

Bescherming


De kiezen zijn beschermd tegen bacteriën, hierdoor is de kans op gaatjes een stuk kleiner. Ze zijn gladder en daardoor beter reinigbaar.
Preventief en daarmee kostenbesparend


Sealen is een preventieve maatregel die mee helpt om gaatjes en tandbederf te voorkomen. Dit is zowel goed voor de mondgezondheid maar uiteindelijk ook kostenbesparend. Toekomstige behandelingen wanneer er tandbederf optreedt (wanneer een kies niet geseald is) is vaak duurder dan het aanbrengen van een sealant op het juiste moment.

Veelgestelde vragen

Doet de behandeling pijn?


Nee de behandeling doet geen pijn omdat er niet hoeft te worden geboord.
Hoe lang duurt de behandeling?


De behandeling is vrij kort. Het duurt doorgaans enkele minuten per kies.
Hoe lang blijft de kies beschermd?


De sealants zijn niet zo sterk als vullingen, dus ze kunnen na verloop van tijd verdwijnen. Dit is verder geen probleem omdat er met gemak weer een klein laagje lak op de sealants aangebracht kan worden.
Moeten alle kiezen worden geseald?


Nee niet alle kiezen hoeven te worden geseald, de tandarts/mondhygiënist kan beoordelen welke kiezen moeten worden geseald. Uitsluitend de kiezen met de diepere groeven worden geseald. Ook andere factoren bepalen mede of een sealant op zijn plaats is. Bv het niveau van mondhygiëne.
Kan ik direct weer eten en drinken?


Ja eten en drinken kan na de behandeling weer probleemloos, net als tandenpoetsen.
Hoe bereid ik mijn kind voor op sealen?


Onze behandelaars zullen voor en tijdens de behandeling in leuke kindertaal uitleggen wat ze gaan doen.

Thuis kunt u uitleggen aan uw kind dat er een glijbaantje gemaakt gaat worden in de nieuwe kies zodat er minder kans is op het krijgen van een gaatje. Te veel voorbereiding is niet nodig, dit kan het alleen maar een te spannend effect hebben op uw kind.
Moet mijn kind nog wel 2x per dag tandenpoetsen?


Ja, de sealant zit uitsluitend in het kauwvlak! Dit is een voorkeursplaats voor het ontwikkelen van gaatjes, maar er zijn meer vlakken aan een kies die we niet kunnen sealen. Een goede mondhygiëne is dus een vereiste om het gebit gezond te houden. Blijf dus goed poetsen om gaatjes te voorkomen.