Periodieke controle.jpg

Periodieke controle

 

Opgroeien met een gezonde mond!

Over periodieke controle

Het is belangrijk dat uw kind tijdig naar de tandarts gaat. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar het verkleint ook angst op latere leeftijd. Daarom raden wij aan om uw kind vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee te nemen op controle.

Uw kind ziet uzelf dan ook in de stoel liggen en kan zien dat er niets vervelends gebeurt. Neem uw kindje alleen mee als u zeker weet dat er geen behandeling plaatsvindt.

Controle.jpg

Voorkom angst voor de tandarts, tips:

Belonen


Beloon uw kind wanneer het zich flink gehouden heeft. Geef het een klein presentje, laat het een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks. Beloon altijd pas achteraf en beloof geen dingen vooraf (“Als je doet wat de tandarts zegt dan krijg je…..”). Dit leidt nogal eens tot lastige onderhandelingen met het kind.
Ga met uw kind mee


Ga als ouder altijd mee op controle wanneer uw kind jong is. Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen.
Praat over de tandarts thuis


Praat met uw kind over het bezoek aan de tandarts maar doe geen valse beloftes zoals : ‘Er gebeurt niks’, ‘Je voelt absoluut niks’. Als het dan tòch pijn doet, kan uw kind zich verraden voelen.
Hoe eerder hoe beter


Uit onderzoek is gebleken dat hoe eerder uw kind in contact komt met de tandarts, dat de kans kleiner is dat er angst voor de tandarts ontwikkeld wordt.

Gewoon Gaaf

Wij vinden het belangrijk dat kinderen met een goede mondgezondheid opgroeien en gebitsproblemen in de toekomst voorkomen. Daarom bieden wij de cariës preventiemethode Gewoon Gaaf aan. Het is aangetoond dat Gewoon Gaaf tot 70% minder gaatjes kan leiden bij kinderen! Elk kind verdient toch een gewoon gaaf gebit?

 

Wilt u meer informatie over Gewoon Gaaf? Klik dan hier.

Gewoon gaaf.png

Veelgestelde vragen

Ik ben zelf erg angstig voor de tandarts maar wil dit niet overdragen op mijn kind. Hoe voorkom ik dat?


Als u zelf angstig bent vraag dan uw partner, een familielid of een andere bekende om uw kind te vergezellen bij het (eerste) tandartsbezoek.
Wordt de periodieke controle van mijn kind vergoed?


De basisverzekering vergoedt tandheelkundige kosten (met uitzondering van kronen, bruggen en een beugelbehandeling) voor alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.