Periodieke Controle - Tandartspraktijk DentalDynamic Leeuwarden

Periodieke Controle

De APK voor uw gebit!

 
 

Waarom een periodieke controle

Wilt u een mooi en gezond gebit? Dan is het van belang dat u periodiek langs de tandarts gaat voor controle. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen! Ook als u een kunstgebit draagt is het belangrijk om naar de tandarts te blijven gaan. De tandarts controleert namelijk niet alleen uw tanden en kiezen, maar kijkt ook of er afwijkingen zijn aan bijvoorbeeld uw tong, lippen of (wang)slijmvliezen. Zo kan de tandarts indien nodig op tijd ingrijpen of u verwijzen naar een kaakchirurg voor verder onderzoek.

 

Tijdens een periodiek onderzoek controleert de tandarts uw gebit op gaatjes en hij bekijkt of vullingen en kronen nog goed aansluiten. De conditie van uw tandvlees wordt gemeten en uw tong, lippen en (wang)slijmvliezen worden gecontroleerd op eventuele afwijkingen. Onder vullingen of kronen en tussen uw tanden kijken lukt niet zonder röntgenfoto’s, deze worden op individuele indicatie eens in de zoveel jaar gemaakt. Als er een behandeling nodig is, dan volgt er meestal een nieuwe afspraak. De tandarts kan u ook verwijzen naar een preventie-assistent, mondhygiënist of collega-tandarts/specialist.

 

Hoe vaak moet ik op controle komen?

Periodiek op controle komen kan per persoon verschillen. Afhankelijk van de staat van uw gebit (gaatjes, plaqueniveau, historie, etc.) adviseert de tandarts u hoe vaak u per jaar voor de periodieke controle langs zou moeten komen. Wij werken met een minimum van 1 keer per jaar, en afhankelijk van de staat van uw gebit kan dit in meer bezoeken resulteren.

Voordelen van periodieke controle

Kostenbesparend


Voortijdig herkennen van aandoeningen aan het gebit zorgt ervoor dat er tijdig kan worden ingegrepen om uitgebreidere en duurdere (herstel)behandelingen te voorkomen.
Behoud eigen tanden en kiezen


Voortijdig herkennen van aandoeningen zorgt ervoor dat tanden en kiezen kunnen worden gered van extractie, zodat u deze kan behouden. U wilt toch zo lang mogelijk uw eigen gebit behouden?
Herkenning aandoeningen


Tijdens de periodieke controle kunnen aandoeningen aan uw lichaam ontdekt worden. Een droge mond kan bijvoorbeeld duiden op suikerziekte, blaasjes kunnen wijzen op bijwerkingen van geneesmiddelen.

 
 
 

De kosten van deze behandeling

Hieronder staan de kosten die kunnen worden gerekend bij een behandeling. De kosten geven een indicatie wat bepaalde elementen van de behandeling kosten echter, hangt het af van de precieze behandeling, op maat per patiënt, wat de totale kosten zullen inhouden. Uw behandelend tandarts/mondhygiënist stelt u op de hoogte van de kosten van de behandeling.

Code
M/T*
Prestaties
Tarief
C11
Periodieke controle
€ 22.91 
C13
Probleemgericht consult
€ 22.91 
C91
Pocketregistratie
€ 36.18 
C92
Parodontiumregistratie
€ 72.35 
C22
Aanvullende medische anamnese na (schriftelijke) routinevragen
€ 22.91 
C28
Uitgebreid onderzoek t.b.v. opstellen, vastleggen en verstrekken van behandelplan aan de patiënt
€ 108.53 
C29
*
Studiemodellen
€ 30.15 
C65
Planmatig beslijpen van alle voortanden, per boven- of onderkaak
€ 60.29 

Veelgestelde vragen

Kan ik ook alleen langs komen als ik klachten heb?


U kunt ervoor kiezen om alleen naar de tandarts te gaan als u klachten heeft. Echter, dit is niet aan te raden omdat tandbederf of parodontitis (zware tandvleesontsteking) langdurig klachtenvrij kan verlopen, maar wel steeds meer schade veroorzaakt.
Welke aandoeningen/gezondheidsklachten kunnen vroegtijdig worden herkend?


  • Reuma
  • Keel-, maag- en darmproblemen
  • Diabetes
  • Stress
  • Slechte weerstand