Kronen & Bruggen - Tandartspraktijk DentalDynamic Leeuwarden

Kronen & Bruggen

 
 

CEREC vervaardigde kronen en bruggen, op maat voor uw gebit

Over kroon- en brugwerk

Tanden en kiezen kunnen tegenwoordig in veel gevallen hersteld worden met een vulling, of een inlay of onlay, echter wanneer het aantal vlakken wat aangetast is te groot is, dan kan de keuze voor een kroon of brug gemaakt worden.

Een kroon is een restauratie van (meestal) porselein dat over een afgeslepen tand of kies aangebracht wordt. De oorspronkelijke vorm, kleur en functie van de tand of kies wordt weer hersteld.

1/5

Kroon

1/8

Brug

Wanneer er in uw gebit één of meerdere tanden en/of kiezen ontbreken die naast elkaar in dezelfde rij staan, dan kan een brug hier een oplossing voor zijn. Een brug bestaat uit minstens 3 elementen waarvan de beide uiteinden bestaan uit kronen. Tussen deze kronen worden ‘dummy’s’ (nepkies of -tand) geplaatst om de verdere ‘lege ruimte’ in uw gebit op te vullen.

 

Het stappenplan van een kroon

Verdoving


We starten met een verdoving (er zijn uitzonderingen).
Eerste scan


Tijdens de inwerktijd van de verdoving gaan we uw gebit scannen met een mondscanner. De mondscanner genereert real time een 3D model van uw gebit op de monitor met uiterste precisie! We maken een scan van zowel de bovenkaak, de onderkaak als de beet (hoe de kiezen op elkaar staan). Vervolgens “knippen” we digitaal de elementen, die nog beslepen moet(en) worden, uit het 3D model.
Vormgeving


We verwijderen een eventueel aanwezige oude vulling en tandbederf, vullen dit in dezelfde sessie op met een composiet of ander opbouw materiaal en omslijpen uw element zodanig dat er een kroon op geplaatst kan worden.
Tweede scan


We scannen nu uitsluitend de beslepen elementen opnieuw waarbij het “uitgeknipte deel” van het 3D model zich vult met deze nieuwe data. Na deze 2e scan kunt u naar onze wachtkamer. De wachttijd is ongeveer 40 minuten.
Ontwerpen en slijpen


Met intelligente software wordt aan de hand van alle data berekend hoe het element er in zijn oorspronkelijke staat uitgezien heeft, dit passend binnen de huidige situatie. Dit model kan dan nog indien noodzakelijk handmatig aangepast worden en wordt vervolgens naar de slijpmachine gestuurd waar het uit een blokje porselein met de juiste kleur geslepen wordt in ongeveer 10 minuten.
Afbakken en polijsten


Na het slijpen volgt er nog een ovenproces van 15 minuten waarin de kroon wordt gebakken en geglansd.
Plaatsen restauratie


We passen de restauratie in de mond en plaatsen deze. We controleren de hoogte, passen indien nodig iets aan en eindigen met een laatste polijstfase van deze evt. kleine correcties.

Wanneer we een kroon op uw voortand maken is het stappenplan iets anders. U gaat naar huis met een noodkroon. Bij het vervaardigen van een kroon op een voortand hebben we de hulp nodig van een begaafd tandtechnieker (FTL) om tot de beste kleur te komen. Uw kroon wordt waar u bij bent in een aparte sessie op locatie van de tandtechnieker op kleur gebracht zodat hij “versmelt” met zijn omgeving. Vervolgens kunt u door naar ons voor het plaatsen hiervan.

Het stappenplan van een brug

Het stappenplan voor een brug is grotendeels vergelijkbaar met die van een kroon. Echter er zijn dan meerdere pijlers (minimaal 2) die beslepen dienen te worden.

 

De scans worden gemaakt en op basis van de scans wordt eerst een noodbrug vervaardigd. Ongeveer 2 a 3 week later volgt het plaatsen van de definitieve brug. Het maken van een brug is te omvangrijk om dit in 1 sessie af te ronden. De wachttijd zou buitensporig lang zijn. De noodbrug, die overigens van kunststof gemaakt is, is een goede weerspiegeling van de later te plaatsen definitieve brug.

 

Voordelen van kroon- en brugwerk

Hygiënisch


Een scan is veel hygiënischer dan het nemen van een afdruk!
Tijdbesparend


Meeste kronen zijn in 1 afspraak klaar u bespaart tijd.
Superieure vormgeving


Qua vormgeving superieur (wordt middels ingenieuze software berekend).
Zonder happen


U hoeft niet te happen, ook niet bij een brug!
Sterk


De meeste kronen worden gemaakt van het loeisterke Lithium disilicate of Zirkonium.
Duurzaam


Kronen kunnen meestal probleemloos 10-20 jaar meegaan, sommige levenslang.

CEREC® Technologie

‘Het vervaardigen van restauratieve elementen (kroon, brug, inlay, onlay, facing) in één behandeling’

 

Met behulp van de nieuwste CEREC CAD/CAM-technieken is het mogelijk om in één behandeling een perfect passende kroon, brug, inlay, onlay of facing te ontwikkelen en te plaatsen. CEREC is een afkorting voor Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics en betekent letterlijk het reconstrueren van tandelementen die gerestaureerd dienen te worden. CAD/CAM staat voor Computer Aided Manufacturing/Computer Aided Design en komt erop neer dat de tandconstructie softwarematig wordt ontwikkeld. Met behulp van deze CEREC-technieken kunnen wij u voordat het restauratieve element wordt ontwikkeld, al laten zien hoe uw gebit eruit gaat zien met de restauratie al geplaatst. Op deze manier kunnen wij uw verwachtingen managen en waar nodig bijstellen.

Risico’s en complicaties

Een behandeling met kronen of bruggen levert normaal gesproken weinig problemen op.

Elke ingreep heeft een zekere complicatie gevoeligheid en hoe groter de ingreep, des te meer napijn er mogelijk te verwachten is. Het gros van de kronen wordt geplaatst op elementen die van tevoren een wortelkanaalbehandeling hebben ondergaan en zijn daardoor niet gevoelig voor napijn.

 

Kosten van deze behandeling

Hieronder staan de kosten die kunnen worden gerekend bij een behandeling. De kosten geven een indicatie wat bepaalde elementen van de behandeling kosten echter, hangt het af van de precieze behandeling, op maat per patiënt, wat de totale kosten zullen inhouden. Uw behandelend tandarts/mondhygiënist stelt u op de hoogte van de kosten van de behandeling.

 

 
Veelgestelde vragen

Hygiënisch


Een scan is veel hygiënischer dan het nemen van een afdruk!
Tijdbesparend


Meeste kronen zijn in 1 afspraak klaar u bespaart tijd.
Superieure vormgeving


Qua vormgeving superieur (wordt middels ingenieuze software berekend).
Zonder happen


U hoeft niet te happen, ook niet bij een brug!
Sterk


De meeste kronen worden gemaakt van het loeisterke Lithium disilicate of Zirkonium.
Duurzaam


Kronen kunnen meestal probleemloos 10-20 jaar meegaan, sommige levenslang.

Expertisegebied
Jeroen Molenberg

Jeroen Molenberg

Tandarts / Praktijkeigenaar

BIG-Nummer: 59026439402

Sander de Vries

Sander de Vries

Tandarts

BIG-Nummer: 19909117302

Umit Kurt

Umit Kurt

Tandarts

BIG-Nummer: 9919965802

1/5
"Ons doel is het bieden van kwalitatief goede mondzorg in een gemoedelijke sfeer, waarbij u als klant centraal staat."
 
Wave 4.png

Heeft u een vraag?

Wij staan klaar om uw vragen te beantwoorden!

Wij zijn bereikbaar via telefoon, e-mail, sociale media en het contactformulier.

We streven ernaar om zo snel mogelijk te reageren.

Telefoonnummer - Tandartspraktijk DentalDynamic Leeuwarden

Bel ons

058 2133 991

Sociale Media - Tandartspraktijk DentalDynamic Leeuwarden

Sociale Media

Facebook - Dental Dynamic Leeuwarden.png
Instagram - DentalDynamic.png
LinkedIn - DentalDynamic.png
E-Mail - Tandartspraktijk DentalDynamic Leeuwarden

Openingstijden

Donderdag in de oneven weken tot 21:00

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag 

Zaterdag

Zondag

7:30 - 16:00

7:30 - 16:00

7:30 - 16:00

7:30 - 16:00

7:30 - 16:00

Gesloten

Gesloten

Adres & route

Onze partners

© Copyright DentalDynamic. Alle rechten voorbehouden.