Inlay & Onlay - Tandartspraktijk DentalDynamic Leeuwarden

Inlays & onlays

 
 

De eerste en beste keus voor de grotere “vulling“ in de kiezen.

Over inlays & onlays

Wanneer uw kies beschadigd is (oorzaak schade: slijtage, tandbederf, ongeval) en hersteld dient te worden kan een vulling een oplossing zijn.  Als we het over een vulling hebben bedoelen we meestal de standaard kunststof vulling die we veelal gebruiken bij het herstellen van voortanden, kleine vullingen in kiezen, nieuwe gaatjes en de zijdelingse onbelaste delen van de kiezen.

 

Echter, kunststof heeft wel zijn beperkingen.  Daar waar de krachten toenemen (achter in de mond) en het defect groter wordt is kunststof niet meer de beste keus voor restauratie van de elementen.  Het slijt te snel en krimpt tijdens uitharding.  Dat geeft vaak nalast bij gebruik in grote defecten. Daarnaast is vormgeving van grote restauraties bv. achter in de mond erg lastig en in vergelijk met de vormgeving door de CEREC-software (gebruikt voor de inlay’s/ onlay’s) inferieur.  

 

Nu komt de indicatie porseleinen inlay en onlay om de hoek kijken.  Er zijn veelal meerdere vlakken van het element aangetast en de restauratie omvat dan ook een groot deel van het element. Met behulp van het CEREC-systeem kunnen we elementen duurzaam met porselein herstellen in zijn originele vorm in 1 (!) zitting.  

 

Het stappenplan

Verdoving


We starten met een verdoving (er zijn uitzonderingen).
Eerste scan


Tijdens de inwerktijd van de verdoving gaan we uw gebit scannen met een mondscanner. De mondscanner genereert real-time een 3D model van uw gebit op de monitor met uiterste precisie! We maken een scan van zowel de bovenkaak, de onderkaak als de beet (hoe de kiezen op elkaar staan). Vervolgens “knippen” we digitaal de kies, die nog beslepen moet worden, uit het 3D model.
Vormgeving


We verwijderen een eventueel aanwezige oude vulling en tandbederf en geven het defect vorm afhankelijk van de restauratie die gemaakt gaat worden.
Tweede scan


We scannen nu uitsluitend de beslepen kies opnieuw waarbij het “uitgeknipte deel” van het 3D model zich vult met deze nieuwe data. Na deze 2e scan kunt u naar onze wachtkamer. De wachttijd is ongeveer 30 minuten.
Ontwerpen en slijpen


Met intelligente software wordt aan de hand van alle data berekend hoe de kies er in zijn oorspronkelijke staat uitgezien heeft, dit passend binnen de huidige situatie. Dit model kan dan nog indien noodzakelijk handmatig aangepast worden en wordt vervolgens naar de slijpmachine gestuurd waar het uit een blokje porselein met de juiste kleur geslepen wordt in ongeveer 10 minuten.
Afbakken en polijsten


Afhankelijk van de porseleinsoort volgt er nog een ovenproces van 15 minuten waarin het wordt gebakken en geglansd of de restauratie wordt handmatig gepolijst.
Plaatsen restauratie


We passen de restauratie in de mond en plaatsen deze. We controleren de hoogte en eindigen met een laatste polijstfase.

Verschil Inlay & Onlay

Een inlay is een restauratie die in het kauwvlak van de kies geplaatst wordt.  Een onlay is net wat groter en valt deels over de kies heen waardoor ook de knobbels van de kiezen hersteld kunnen worden, mocht dat nodig zijn.

 

Voordelen van inlays en onlays

Quem pode fazer os cursos?


Todos! Nossos cursos visam à democratização da educação e da ciência. Sendo assim, todos são bem vindos!
Sou estudante acadêmico: estes cursos servem para mim?


Sim! Estes cursos são muito recomendados para quem é das áreas: - Biologia - Veterinária - Engenharia ambiental - Oceanografia - Qualquer outra área conectada à ambiental Além disso, você poderá usar os certificados para comprovar horas complementares e também como provar sua capacitação na área.
Sou estudante do Ensino Médio: estes cursos são recomendados para mim?


Sim! Nossos cursos visam a democratização das ciências marinhas!Alunos do ensino médio são muito bem vindos! Aqui você terá acesso ao conteúdos similares aos dos cursos de Graduação em Biologia. Os conteúdos aqui abordados também são muito frequentes em provas do Enem e em vestibulares.
Quanto tempo duram os cursos?


A carga horária total é de 12h. Ao final você receberá seu certificado pela própria plataforma. Você pode fazer no seu tempo, sem pressa! Seu acesso tem a validade de 1 ano a partir da compra.
Sou estudante de outra área: estes cursos servem para mim?


Sim! Nossos cursos visam a democratização das ciências marinhas! Estes cursos são muito recomendados para qualquer pessoa que tenha interesse na área ambiental marinha.
Estes cursos possuem certificados válidos?


Sim! Os cursos oferecem um certificado de conclusão de 12h, emitido automaticamente pela própria plataforma EaD, assinado pelo Prof. Dr. Douglas Peiró, Diretor Geral do Instituto de Biologia Marinha Bióicos. Além disso, você poderá usar os certificados para comprovar horas complementares e também como provar sua capacitação na área.

Risico's en complicaties

Een behandeling met inlays of onlays levert normaal gesproken weinig problemen op. Elke ingreep heeft een zekere complicatie gevoeligheid en hoe groter de ingreep, des te meer napijn er mogelijk te verwachten is.  Echter doordat alles in 1 zitting plaatsvindt is de kans hierop uiterst gering.  

 

Voor het scantijdperk moest er een afdruk gemaakt, werd dit opgestuurd naar het tandtechnisch laboratorium en werd daar de restauratie vervaardigd.  Dat hield een tweede afspraak in, een tweede verdoving, een noodrestauratie voor de tijd ertussenin (die veelal tussendoor ook weer loskwam) en was de kans op problemen vele malen groter.  

Voor- en na | CEREC inlays

CEREC INLAYS TER VERVANGING VAN AMALGAAM

CEREC® Technologie

‘het vervaardigen van restauratieve elementen (kroon, brug, inlay, onlay, facing) in één behandeling’

Met behulp van de nieuwste CEREC CAD/CAM-technieken is het mogelijk om in één behandeling een perfect passende kroon, brug, inlay, onlay of facing te ontwikkelen en te plaatsen. CEREC is een afkorting voor Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics en betekent letterlijk het reconstrueren van tandelementen die gerestaureerd dienen te worden. CAD/CAM staat voor Computer Aided Manufacturing/Computer Aided Design en komt erop neer dat de tandconstructie softwarematig wordt ontwikkeld. Met behulp van deze CEREC-technieken kunnen wij u voordat het restauratieve element wordt ontwikkeld, al laten zien hoe uw gebit eruit gaat zien met de restauratie al geplaatst. Op deze manier kunnen wij uw verwachtingen managen en waar nodig bijstellen.

Veelgestelde vragen

Van welk materiaal wordt mijn inlay of onlay gemaakt?


De eerste keus is Porselein (Veldspaat keramiek of lithiumdisilicaat zgn E-max). Afhankelijk van de situatie kiest uw tandarts de beste porseleinsoort.

De laatste jaren zijn er meer materialen op de markt gekomen, elk met hun eigen indicatiegebied. Zo hebben we ook de mogelijkheid om kunststof inlays te maken en zijn er fabrikanten die de beide materialen met elkaar gecombineerd hebben.
Is CEREC duur?


Wij noemen CEREC liever duurzaam.

Beter 1 keer goed doen dan starten met een te grote kunststof vulling, deze meerdere keren moeten repareren en vervolgens een wortelkanaal behandeling introduceren door het veelvuldig werk aan 1 element. Overall bent u dan goedkoper uit met een CEREC inlay die in de meeste gevallen vele jaren probleemloos functioneert.
Wat is de levensduur van de inlay of onlay?


Dit hangt af van vele factoren. Doordat wij in onze praktijk deze techniek al meer dan 25 jaar aanbieden kunnen we uit ervaring spreken. Het is de beste restauratie die we kunnen maken. In principe willen we dat het uw laatste is. Mondhygiëne (onderhoud), mondgewoontes, gebruik en onverwachte problemen zijn natuurlijk van invloed op de levensduur.

  • Indien de bakker ongewild een steentje in uw brood heeft meegebakken en u er onwetend op dichtbijt, dan kan de inlay breken zoals dit ook zou gebeuren bij uw eigen element.
  • Indien u uw gebit niet goed verzorgt kan er tandbederf onder de inlay ontstaan, net als bij een gewone vulling.
  • Ook mondgewoontes in de vorm van klemmen en of knarsen zijn van invloed op de levensduur.

Indien geen van bovenstaand het geval is kan de inlay uw laatste restauratie zijn.
Mag ik direct eten en drinken na de behandeling?


Ja, zodra u de deur uitwandelt kunt u alles weer doen, er zijn geen beperkingen.
Is dit een nieuwe techniek?


Nee, wij maken al meer dan 25 jaar inlays en onlays met het CEREC-systeem. De computer is al vele malen geüpgraded. De basis van het systeem is hetzelfde als 25 jaar terug -> door middel van een mondscan een directe restauratie van porselein vervaardigen.

 
 

De kosten van deze behandeling

Hieronder staan de kosten die kunnen worden gerekend bij een behandeling. De kosten geven een indicatie wat bepaalde elementen van de behandeling kosten echter, hangt het af van de precieze behandeling, op maat per patiënt, wat de totale kosten zullen inhouden. Uw behandelend tandarts/mondhygiënist stelt u op de hoogte van de kosten van de behandeling.

Expertisegebied

Jeroen Molenberg.jpg

Harjan Sikma

Tandarts

BIG:

99928127502

Jeroen Molenberg.jpg

Jeroen Molenberg

Tandarts / Praktijkeigenaar

BIG:

59026439402

Jeroen Molenberg.jpg

Sander de Vries

Tandarts

BIG:

19909117302

Jeroen Molenberg.jpg

Umit Kurt

Tandarts

BIG:

9919965802

1/5
"Ons doel is het bieden van kwalitatief goede mondzorg in een gemoedelijke sfeer, waarbij u als klant centraal staat."
 
Wave 4.png

Heeft u een vraag?

Wij staan klaar om uw vragen te beantwoorden!

Wij zijn bereikbaar via telefoon, e-mail, sociale media en het contactformulier.

We streven ernaar om zo snel mogelijk te reageren.

Telefoonnumer - DentalDynamic Leeuwarden

Bel ons

058 2133 991

Sociale Media - Tandartspraktijk DentalDynamic Leeuwarden

Sociale Media

Facebook - DentalDynamic Leeuwarden.png
Instagram - DentalDynamic.png
LinkedIn - DentalDynamic.png
E-Mail - Tandartspraktijk DentalDynamic Leeuwarden

Openingstijden

Donderdag in de oneven weken tot 21:00

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag 

Zaterdag

Zondag

7:30 - 16:00

7:30 - 16:00

7:30 - 16:00

7:30 - 16:00

7:30 - 16:00

Gesloten

Gesloten

Adres & route

Onze partners