Inlay & Onlay - Tandartspraktijk DentalDynamic Leeuwarden

Inlays & Onlays

 
 

De eerste en beste keus voor de grotere “vulling“ in de kiezen.

Over inlays & onlays

Wanneer uw kies beschadigd is (oorzaak schade: slijtage, tandbederf, ongeval) en hersteld dient te worden kan een vulling een oplossing zijn.  Als we het over een vulling hebben bedoelen we meestal de standaard kunststof vulling die we veelal gebruiken bij het herstellen van voortanden, kleine vullingen in kiezen, nieuwe gaatjes en de zijdelingse onbelaste delen van de kiezen.

 

Echter, kunststof heeft wel zijn beperkingen.  Daar waar de krachten toenemen (achter in de mond) en het defect groter wordt is kunststof niet meer de beste keus voor restauratie van de elementen.  Het slijt te snel en krimpt tijdens uitharding.  Dat geeft vaak nalast bij gebruik in grote defecten. Daarnaast is vormgeving van grote restauraties bv. achter in de mond erg lastig en in vergelijk met de vormgeving door de CEREC-software (gebruikt voor de inlay’s/ onlay’s) inferieur.  

 

Nu komt de indicatie porseleinen inlay en onlay om de hoek kijken.  Er zijn veelal meerdere vlakken van het element aangetast en de restauratie omvat dan ook een groot deel van het element. Met behulp van het CEREC-systeem kunnen we elementen duurzaam met porselein herstellen in zijn originele vorm in 1 (!) zitting.  

INLAY, ONLAY, KROON.png
 

Het stappenplan

Verschil Inlay & Onlay

Een inlay is een restauratie die in het kauwvlak van de kies geplaatst wordt.  Een onlay is net wat groter en valt deels over de kies heen waardoor ook de knobbels van de kiezen hersteld kunnen worden, mocht dat nodig zijn.

 

Voordelen van inlays en onlays

Risico's en complicaties

Een behandeling met inlays of onlays levert normaal gesproken weinig problemen op. Elke ingreep heeft een zekere complicatie gevoeligheid en hoe groter de ingreep, des te meer napijn er mogelijk te verwachten is.  Echter doordat alles in 1 zitting plaatsvindt is de kans hierop uiterst gering.  

 

Voor het scantijdperk moest er een afdruk gemaakt, werd dit opgestuurd naar het tandtechnisch laboratorium en werd daar de restauratie vervaardigd.  Dat hield een tweede afspraak in, een tweede verdoving, een noodrestauratie voor de tijd ertussenin (die veelal tussendoor ook weer loskwam) en was de kans op problemen vele malen groter.  

Voor- en na | CEREC inlays

CEREC INLAYS TER VERVANGING VAN AMALGAAM

CEREC® Technologie

‘het vervaardigen van restauratieve elementen (kroon, brug, inlay, onlay, facing) in één behandeling’

Met behulp van de nieuwste CEREC CAD/CAM-technieken is het mogelijk om in één behandeling een perfect passende kroon, brug, inlay, onlay of facing te ontwikkelen en te plaatsen. CEREC is een afkorting voor Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics en betekent letterlijk het reconstrueren van tandelementen die gerestaureerd dienen te worden. CAD/CAM staat voor Computer Aided Manufacturing/Computer Aided Design en komt erop neer dat de tandconstructie softwarematig wordt ontwikkeld. Met behulp van deze CEREC-technieken kunnen wij u voordat het restauratieve element wordt ontwikkeld, al laten zien hoe uw gebit eruit gaat zien met de restauratie al geplaatst. Op deze manier kunnen wij uw verwachtingen managen en waar nodig bijstellen.

Veelgestelde vragen

 
 

De kosten van deze behandeling

Hieronder staan de kosten die kunnen worden gerekend bij een behandeling. De kosten geven een indicatie wat bepaalde elementen van de behandeling kosten echter, hangt het af van de precieze behandeling, op maat per patiënt, wat de totale kosten zullen inhouden. Uw behandelend tandarts/mondhygiënist stelt u op de hoogte van de kosten van de behandeling.

Code
M/T*
Prestaties
Tarief
R08
*
Eénvlaks composiet inlay
€ 74,07
R09
*
Tweevlaks composiet inlay
€ 141,96
R10
*
Drievlaks composiet inlay
€ 185,17
R11
*
Eénvlaksinlay
€ 111,10
R12
*
Tweevlaksinlay
€ 172,83
R13
*
Drievlaksinlay
€ 246,89

Expertisegebied

Jeroen Molenberg

Jeroen Molenberg

Tandarts / Praktijkeigenaar

BIG-Nummer: 59026439402

Sander de Vries

Sander de Vries

Tandarts

BIG-Nummer: 19909117302

Harjan Sikma

Harjan Sikma

Tandarts

BIG-Nummer: 99928127502