Implantaten - Tandartspraktijk DentalDynamic Leeuwarden

Implantaten

 

Implantaten: een niet meer weg te denken behandel optie in de tandheelkunde

 

Over implantologie

 

Implantologie is het snelst groeiende onderdeel van de tandheelkunde en heeft tot doel één of meerdere tanden te vervangen door tandimplantaten. Kaakchirurgen, tandarts- implantologen en algemeen praktiserende tandartsen die zich specifiek op deze specialisatie hebben toegelegd zijn degene die deze behandelingen kunnen uitvoeren.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een ‘kunstwortel’ dat de eigen tand/kieswortel vervangt wanneer deze verloren is gegaan. Implantaten zijn van titanium (een lichaamsvriendelijk materiaal dat zelfs door mensen met een metaalallergie kan worden gebruikt) en wordt als een schroef in het kaakbot geplaatst. Aangezien het implantaat alleen de wortel vervangt (in het bot), en niet hetgeen dat visueel zichtbaar is (buiten het tandvlees), dient er nog op het implantaat een kroon gezet te worden. Een implantaat vormt dus de basis waarop een kroon, brug of kunstgebit geplaatst kan worden. De kroon is de vervanger van het zichtbare deel van de kies of tand.

 

*In principe zijn implantaten voor iedereen mogelijk zolang u gezond bent, en het gebit volgroeid is. Een volgroeid gebit is bij meisjes rond hun 19e en bij jongens rond hun 24e.

*Soms is een vooroperatie nodig voor botherstel. Wanneer er niet genoeg bot aanwezig is dient dit herstelt te worden met een botopbouw procedure.

Het stappenplan

Uitgebreid vooronderzoek


Voor de implantaatbehandeling uitgevoerd kan worden, vindt een uitgebreid vooronderzoek plaats om een succesvolle behandeling uit te kunnen voeren. Dit houdt in dat er wordt gekeken naar uw medicijngebruik, uw algemene gezondheid, allergieën en andere complicaties die ooit eerder een rol hebben gespeeld bij andere tandheelkundige behandelingen. Verder wordt er in veel gevallen een 3D beeld van uw kaak gemaakt.

Vastlegging gegevens middels CEREC

Dankzij 3D-beeldvorming krijgen we een ​​zeer nauwkeurig beeld van uw specifieke anatomische situatie. Een intra-orale optische scanner (CEREC omnicam) kan uw gebit en de omliggende zachte weefsels vastleggen in een 3D model. In combinatie met een CBCT-scan (3D Röntgen scan) biedt het een basis voor een optimale planning voor uw toekomstige kroon.

Digitale planning

Uw casus wordt digitaal gepland (in de computer), rekening houdend met de optimale plaatsing van de toekomstige kroon. De botkwaliteit en kwantiteit kan worden beoordeeld. Op voorhand is dus bekend of het plaatsen van een implantaat zonder meer kan of dat er een botopbouw vooraf of gelijktijdig met het plaatsen van het implantaat moet plaatsvinden.

Positionering

Dit prothetisch georiënteerde plan zorgt ervoor dat het implantaat correct gepositioneerd wordt (zgn. Crown-down treatment). Door deze techniek waarbij we vooraf de planning volledig kunnen maken op basis van de meest ideale positie van de toekomstige kroon is de implantaatbehandeling niet alleen veiliger, maar vormt ze ook de basis voor functie en esthetiek.

Begroting

Uiteraard wordt er een bijpassende begroting opgesteld. Hierop vindt u gespecificeerd de kosten die in rekening gebracht gaan worden voor deze specifieke behandeling.
Guided surgery (geleide operatie)


Boormal

Voor de implanteer afspraak wordt de digitale planning omgezet naar een zgn. boormal. Deze wordt zeer nauwkeurig geprint. Door een boormal te gebruiken kunnen we exact de geplande positie overbrengen naar de mond. Diepte, richting en plaats staan vast waardoor het werken met een boormal zekerheid geeft bij alle chirurgische stappen. De plaatsing van het implantaat gebeurt conform de planning.

Behandeling

De behandeling start met een verdoving. Vervolgens wordt het tandvlees losgehaald of in uitzonderingsgevallen puur middels een klein hol mesje gestanst (er wordt een perforatie gemaakt). Daarna wordt er in het kaakbot een gaatje m.b.v. de boormal geboord waar het implantaat in geplaatst wordt. Indien noodzakelijk wordt het tandvlees gehecht.
Plaatsing kroon, brug of prothese


In uitzonderlijke gevallen kan het implantaat meteen worden voorzien van een noodkroon.

Voordat er een definitieve kroon, brug of prothese kan worden geplaatst op het implantaat, moet het implantaat “vastgroeien“ met het bot. Meestal duurt dit tussen de 3 en 9 maand afhankelijk van vele factoren. Het constant goed onderhouden van het gebit (goede mondhygiëne) is verder van cruciaal belang voor een succesvolle genezing.

Na het genezingsproces (de in-heel fase) volgt een mondscan of een afdruk afhankelijk van de situatie. Op basis van deze laatste scan wordt uw kroon of brug gemaakt.

 

De werking

dental-implants-sydney-cbd-1 (1).jpg

3 cups

Blueberries

3 cups

Flour

Kroon

opbouw van zirkonium of titanium

2 tbsp.

Salt

1½ cups

Butter

Titanium implantaat

CEREC® Technologie

‘Het vervaardigen van restauratieve elementen (kroon, brug, inlay, onlay, facing) in één behandeling’

De CEREC-technologie wordt gebruikt om een scan te maken voor behandeling, zodat in combinatie met een 3D röntgenfoto de beste positie gekozen kan worden voor het te plaatsen implantaat.

Ook nadat het implantaat ingeheeld is gebruiken we het CEREC-systeem om de situatie te scannen en vervolgens aan de hand van de scan de kroon of brug te maken.

 

Voordelen van implantaten

Stevige basis


Stevige basis voor kroon, brug of prothese.
Functioneren zoals u gewend bent


Bijten, kauwen, lachen en praten zoals u gewend bent.
Duurzame oplossing


Een implantaat is een duurzame oplossing voor een tandvervanging, en door deze duurzaamheid op de lange termijn aantrekkelijk.
Esthetisch


Een implantaat is esthetisch hoogwaardig.
Kaakbot


Kaakbot heeft tanden nodig om in de huidige staat te blijven. Wanneer u tanden mist, verandert de vorm van uw gezicht als gevolg van slinkend kaakbot. Met een implantaat blijft het kaakbot in stand (slinkt nauwelijks) en daarmee ook uw vorm van gezicht.
Veilig en betrouwbaar


Veilig en betrouwbare behandeling.

 

Implantaten bij DentalDynamic

Tandarts Jeroen Molenberg, praktijkeigenaar van DentalDynamic, is vooruitstrevend als het gaat om de gebruikte technieken in de implantologie. Na het volgen van meerdere zeer gerenommeerde internationale implantologie cursussen kan wel gezegd worden dat Jeroen een expert is. DentalDynamic beschikt over de meest recente 3D scan technieken waardoor in combinatie met een 3D-röntgen foto, een perfect driedimensionaal beeld gecreëerd kan worden van de toekomstig kroon en onderliggende botvolume. In deze gecreëerde driedimensionale ‘virtuele omgeving’ wordt de meest optimale positie van het te plaatsen implantaat bepaald. Door deze 3D technieken wordt het al snel duidelijk of er genoeg bot aanwezig is, of dat er botopbouw plaats moet vinden.

 

Virtuele planning en positionering

Behandeling van begin tot eind

1/26

De kosten van deze behandeling

Hieronder staan de kosten die kunnen worden gerekend bij een behandeling. De kosten geven een indicatie wat bepaalde elementen van de behandeling kosten echter, hangt het af van de precieze behandeling, op maat per patiënt, wat de totale kosten zullen inhouden. Uw behandelend tandarts/mondhygiënist stelt u op de hoogte van de kosten van de behandeling.

Code
M/T*
Prestaties
Tarief
J97
Overheadkosten implantaten, autotransplantaten en peri-implantitis chirurgie
€ 173.60 
J98
Overheadkosten pre-implantologische chirurgie
€ 101.64 
J01
Initieel onderzoek implantologie
€ 66.88 
J02
*
Verlengd onderzoek implantologie
€ 102.90 
J03
*
Proefopstelling
€ 138.91 
J05
Implantaatpositionering op grond van CT-scan
€ 46.30 
J09
*
Ophoging bodem bijholte, eerste kaakhelft
€ 246.95 
J10
*
Ophoging bodem bijholte, tweede kaakhelft in dezelfde zitting
€ 154.35 
J11
Prepareren donorplaats 
€ 138.91 
J12
*
Kaakverbreding en/of verhoging in frontregio of eerste kaakhelft
€ 149.20 
J13
*
Kaakverbreding en/of verhoging, in tweede kaakhelft in dezelfde zitting
€ 72.03 
J06
Vrijleggen foramen mentale
€ 30.87 
J15
*
Kaakverbreding en/of verhoging per kaakhelft of in frontregio
€ 87.46 
J17
*
Aanvullende ophoging bodem bijholte
€ 133.77 
J18
*
Ophoging bodem bijholte orthograad
€ 61.74 
J19
Toeslag esthetische zone
€ 66.88 
J20
Plaatsen eerste implantaat, per kaak 
€ 235.12 
J28
Plaatsen volgend implantaat, per kaak
€ 97.24 
J23
*
Plaatsen eerste tandvleesvormer (healing abutment)
€ 77.17 
J29
*
Plaatsen volgende tandvleesvormer(healing abutment)
€ 36.53 
J26
Moeizaam verwijderen implantaat
€ 169.78 
J36
Verwijderen implantaat
€ 33.96 
J27
Vervangen eerste implantaat
€ 235.12 
J37
Vervangen volgend implantaat
€ 97.24 
J39
Uitvoeren autotransplantaat
€ 179.56 
J88
Chirurgische behandeling peri-implantitis, per sextant (één zesde deel)
€ 179.56 
J07
Toeslag kosten boren voor eenmalig gebruik of toeslag kosten inzetstukken van een Implant Removal Set voor eenmalig gebruik
kostprijs
J08
*
Aanbrengen botvervangers in extractie wond 
€ 20.58 
J30
Bindweefseltransplantaat per donorplaats
€ 108.04 
J81
Verkrijgen en verwerken van bloed tot een regeneratief biomateriaal middels een venapunctie
€ 115.76 
J32
*
Verwijderen gefractureerd abutment/occlusale schroef
€ 118.33 
J33
Kosten implantaat
€ 330.87 
J34
Bepaling stabiliteit implantaat middels ISQ-meting
€ 10.29 
J35
Grondig submucosaal reinigen implantaat
€ 24.18 
J87
*
Tijdelijke kroon op immediaat geplaatst implantaat
€ 267.53 
J45
*
Plaatsen eerste drukknop
€ 123.48 
J41
*
Elke volgende magneet, drukknop
€ 36.01 
J42
*
Staaf tussen twee implantaten in dezelfde kaak
€ 210.94 
J43
*
Elke volgende staaf tussen implantaten in dezelfde kaak
€ 66.88 
J44
*
Plaatsen opbouw ten behoeve van implantaatkroon
€ 25.72 
J50
*
Gelijktijdig plaatsen volledig kunstgebit en klikgebit
€ 529.92 
J51
*
Onder klikgebit
€ 344.71 
J52
*
Boven klikgebit
€ 344.71 
J53
*
Omvorming klikgebit
€ 102.90 
J54
*
Omvorming klikgebit bij staven tussen twee implantaten
€ 133.77 
J55
*
Omvorming klikgebit bij staven tussen drie of vier implantaten
€ 154.35 
J56
*
Omvorming klikgebit bij staven tussen meer dan vier implantaten
€ 180.07 
J57
Toeslag vervangingsklikgebit op bestaande stegconstructie tussen twee implantaten
€ 87.46 
J58
Toeslag vervangingsklikgebit op bestaande stegconstructie tussen drie of vier implantaten
€ 113.19 
J59
Toeslag vervangingsklikgebit op bestaande stegconstructie tussen meer dan vier implantaten
€ 138.91 
J60
Specifiek consult nazorg implantologie
€ 56.59 
J61
Uitgebreid consult nazorg implantologie
€ 92.61 
J70
*
Opvullen zonder staafdemontage
€ 144.06 
J71
*
Opvullen met staafdemontage op twee implantaten
€ 180.07 
J72
*
Opvullen met staafdemontage op drie of vier implantaten
€ 205.79 
J73
*
Opvullen met staafdemontage op meer dan vier implantaten
€ 231.52 
J74
*
Reparatie zonder staafdemontage
€ 56.59 
J75
*
Reparatie met staafdemontage op twee implantaten
€ 108.04 
J76
*
Reparatie met staafdemontage op drie of vier implantaten
€ 133.77 
J77
*
Reparatie met staafdemontage op meer dan vier implantaten
€ 159.49 
J78
*
Verwijderen én vervangen drukknop
€ 25.72 
J80
Twee implantaten in de onderkaak voor een implantaatgedragen kunstgebit
€ 523.75 
 
 

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaan implantaten mee?


In principe is het mogelijk dat implantaten uw hele leven mee gaan, echter kunnen bepaalde factoren zoals mondhygiëne en levensstijl hier invloed op hebben. Binnen de tandheelkunde vormt het een van de meest duurzame behandelopties die we kunnen aanbieden. Regelmatig periodieke controle door de tandarts en de mondhygiëniste is een must om vroegtijdig eventuele problemen op te sporen.
Is de behandeling pijnlijk?


De behandeling wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, u ervaart hier dus geen pijn van. Het kan wel zo zijn dat u enige napijn ervaart wanneer de verdoving uitwerkt, net zoals dat mogelijk is bij andere tandheelkundige behandelingen. In de meeste gevallen werkt de normale pijnmedicatie goed die we u ook als standaard voorschrijven voor deze ingreep.
Voor wie zijn implantaten geschikt?


In principe zijn implantaten voor iedereen mogelijk zolang u gezond bent, en het gebit volgroeid is. Een volgroeid gebit is bij meisjes rond hun 19e en bij jongens rond hun 24e.

Soms is een vooroperatie nodig voor botherstel. Wanneer er niet genoeg bot aanwezig is dient dit hersteld te worden met een botopbouw procedure.
Hoe betrouwbaar is de implantologie behandeling?


De methode is vele jaren geperfectioneerd waardoor het een zeer betrouwbare behandeling is. Ruim 96% van alle implantologie behandelingen worden als geslaagd gekenmerkt.
Hoe duur is een implantologie behandeling?


De exacte prijs kan pas worden afgegeven indien uw specifieke situatie beoordeeld is. Grofweg schommelt deze tussen de 1800 en 2500 euro inclusief kroon. Uiteraard wordt er altijd een offerte op maat gemaakt voordat we starten met de behandeling zodat u van tevoren goed op de hoogte bent van de kosten. Doordat er tussen plaatsen van het implantaat en het plaatsen van de kroon meestal een wachttijd (inheel tijd) is van enkele maanden is het goed mogelijk de kosten “uit te smeren“ over meerdere verzekeringsjaren. Zo kan een kostbare behandeling toch behapbaar worden voor veel mensen.

Expertisegebied

Jeroen Molenberg

Tandarts / Praktijkeigenaar

BIG-Nummer: 59026439402