Fluoride.jpg

Fluoride

 

De stof die gaatjes helpt voorkomen

Over fluoride

Fluoride is een stofje dat in tandpasta zit en tanden en kiezen sterker maakt. Fluoride zorgt ervoor dat glazuur minder snel oplosbaar wordt waardoor het gebit beter beschermd is tegen zuren en suikers en er minder snel tandbederf ontstaat. Hierom is het dagelijks poetsen van het gebit met een fluoride houdende tandpasta van groot belang.

 

Om gezondheidsredenen mag fluoride alleen in lage concentraties gebruikt worden.

Omdat kinderen tandpasta nog wel eens inslikken, wordt er minder fluoride gestopt in tandpasta voor kinderen.

Ons advies voor kinderen

Vanaf eerste tandje tot leeftijd van 2 jaar


Kinderen vanaf het eerste tandje tot 2 jaar: Poets 1 x per dag met een peutertandenborstel met een kleine kop en zachte haren. Gebruik een peutertandpasta met fluoride. Die heeft een aangepast fluoridegehalte (meestal 500 ppm).
Kinderen vanaf 2 tot 5 jaar


Kinderen vanaf 2 tot 5 jaar: Poets de tanden twee keer per dag. ’S ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het slapen gaan. Poets 2 minuten per keer.

Gebruik een kindertandenborstel met een kleine kop en zachte haren. Gebruik een kindertandpasta met fluoride. Die heeft een aangepast fluoridegehalte (meestal 500 ppm).
Kinderen vanaf 5 tot 12 jaar


  • Kinderen vanaf 5 tot 12 jaar: Twee keer per dag poetsen blijft de regel. Poets 2 minuten per keer. Uw kind kan nu een gewone tandpasta voor volwassenen gebruiken. Het fluoridegehalte daarvan is 1200 ppm
  • Sommige kinderen houden niet van de sterke mintsmaak van veel volwassenentandpasta’s. Koop dan een juniortandpasta. Maar let wel op de leeftijdsaanduiding: 5 tot 12 jaar. Anders zit er niet genoeg fluoride in.

Veelgestelde vragen

Het gebit van mijn kind is gevoelig voor gaatjes, moet mijn kind meer fluoride toegediend krijgen?


Een extra poetsbeurt is de makkelijkste oplossing om aan meer fluoride te komen. Daarnaast kan een extra fluoridebehandeling bij de tandarts gaatjes vertragen of voorkomen.

*Overleg de extra fluoride inname altijd met uw tandarts of mondhygiënist.
Zit er fluoride in eten en drinken?


Ja fluoride zit in vrijwel alle voedingsmiddelen en vooral in thee en zeevis. Dit helpt bij de bescherming van tanden en kiezen echter zit er een te lage concentratie fluoride in eten en drinken voor een echt goede bescherming. Daarom zit er fluoride in tandpasta zodat u dagelijks toch met de juiste hoeveelheid fluoride in contact komt.
Wat gebeurt er als ik te veel fluoride binnen krijg?


Bij te veel gebruik van fluoride kan er fluorose ontstaan, dit moet voorkomen worden.