Cerec technologie - DentalDynamic Leeuwarden

CEREC

 
 
 

​CEREC was de grondlegger van de zo genaamde Single Visit Dentistry: ‘het vervaardigen van restauraties (kroon, brug, inlay, onlay, facing) in één behandeling’

Over CEREC® Technologie

Sinds 1983 heeft professor Mormann het CEREC-systeem ontwikkeld. Destijds uitsluitend in gebruik voor het vervaardigen van inlays. Later kwamen daar steeds meer indicaties bij waar onder onlay’s, facings en kronen. Tandarts Molenberg was de eerste tandarts die de kroon-software in handen kreeg in Nederland.

 

De Techniek is in de loop van de jaren enorm verfijnd, maar het uitgangspunt was en is nog steeds: het chairside vervaardigen in 1 enkele zitting van inlay’s/ onlay’s en kronen. Later zijn hier bruggen en facings bijgekomen.

Cerec 2 opt..jpg
 

Het stappenplan

Verdoving


We starten met een verdoving (er zijn uitzonderingen).
Scannen


Tijdens de inwerktijd van de verdoving gaan we uw gebit scannen met een mondscanner. De mondscanner genereert real time een 3D model van uw gebit op de monitor met uiterste precisie! We maken een scan van zowel de bovenkaak, de onderkaak als de beet (hoe de kiezen op elkaar staan). Vervolgens “knippen” we digitaal de kies, die nog beslepen moet worden, uit het 3D model.
Vormgeving


We verwijderen een eventueel aanwezige oude vulling en tandbederf en geven het defect vorm afhankelijk van de restauratie die gemaakt gaat worden.
Tweede scan


We scannen nu uitsluitend de beslepen kies opnieuw waarbij het “uitgeknipte deel” van het 3D model zich vult met deze nieuwe data. Na deze 2e scan kunt u naar onze wachtkamer. De wachttijd is ongeveer 30 minuten.
Designen en slijpen


Met intelligente software wordt aan de hand van alle data berekend hoe de kies er in zijn oorspronkelijke staat uitgezien heeft, dit passend binnen de huidige situatie. Dit model kan dan nog, indien noodzakelijk, handmatig aangepast worden en wordt vervolgens naar de slijpmachine gestuurd waar het uit een blokje porselein met de juiste kleur geslepen wordt in ongeveer 10 minuten.
Afbakken en polijsten


Afhankelijk van de porseleinsoort volgt er nog een ovenproces van 15 minuten waarin het wordt gebakken en geglansd, of wordt de restauratie handmatig gepolijst.
Plaatsen van de restauratie


We passen de restauratie in de mond en plaatsen deze . We controleren de hoogte en eindigen met een laatste polijstfase.

 

De techniek

Uw tandarts maakt met een speciale mondcamera een optisch driedimensionale film van uw gebit. Er ontstaat real-time een 3D model van uw gebit en omliggende structuren op het scherm. Vervolgens ontwerpt uw tandarts met behulp van ingenieuze software direct de restauratie in het bewuste element. Dit ontwerp wordt doorgestuurd naar de slijpcabine waar het ontwerp uit een porseleinen blokje in de perfecte vorm wordt geslepen. Hierna kan het in uw gebit geplaatst worden.

Vervanging ‘happen’ en gipsmodel

De ultramoderne CEREC-machine is tegenwoordig tot veel in staat, het wordt eigenlijk bijna overal toegepast waar in het verleden een afdruk noodzakelijk was. De scan vervangt de afdruk en de 3D Print vervangt het oude gipsmodel.

Inlays & Onlays

Kroon & Brugwerk

 

Facings

Implantaten

 

Voordelen van CEREC® Technologie

Hygiënisch!


Een scan is veel hygiënischer dan het nemen van een afdruk!
Uiterst nauwkeurig


De scanner heeft een nauwkeurigheid van 17 micron, ter vergelijk: een haar is 40 micron dik!
Niet hoeven happen


Happen hoeft niet, dus er is geen kokhalsproblematiek meer.
Snel


Binnen 5 minuten is de scan gemiddeld klaar.
>25 jaar ervaring binnen onze praktijk


DentalDynamic heeft meer dan 25 jaar ervaring in CEREC!

CEREC bij DentalDynamic

Tandarts-implantoloog Jeroen Molenberg, praktijkeigenaar van DentalDynamic, is vooruitstrevend als het gaat om de gebruikte technieken in de implantologie. Na het volgen van meerdere zeer gerenommeerde internationale implantologie cursussen kan wel gezegd worden dat Jeroen een expert is. DentalDynamic beschikt over de meest recente 3D scan technieken waardoor in combinatie met een 3D-röntgen foto, een perfect driedimensionaal beeld gecreëerd kan worden van de toekomstig kroon en onderliggende botvolume. In deze gecreëerde driedimensionale ‘virtuele omgeving’ wordt de meest optimale positie van het te plaatsen implantaat bepaald. Door deze 3D technieken wordt het al snel duidelijk of er genoeg bot aanwezig is, of dat er botopbouw plaats moet vinden. 

Modellen maken

Om studie modellen te maken is het niet meer nodig om te happen, ook hier gebruiken we de mondscanner. Na de scan printen we uw modellen met onze hypermoderne 3D printer met 25 micron nauwkeurigheid!

Mondbeschermer

Ook een mondbeschermer kunnen we maken met als uitgangspunt een goede mondscan. Er is dus ook hier geen afdruk noodzakelijk

 

Veelgestelde vragen

Wat betekent de afkorting CEREC?


CEREC is een afkorting voor Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics en betekent letterlijk het reconstrueren van tanden en kiezen die gerestaureerd dienen te worden aan de stoel, dus in 1 zitting zonder tussenkomst van tandtechnieker uit het hoogwaardig esthetische porselein.
Is CEREC een CAD/CAM-systeem?


Het CEREC-systeem is een CAD/CAM-systeem. CAD/CAM staat voor Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing en komt erop neer dat de restauratie softwarematig wordt ontwikkeld. Met behulp van deze CEREC-technieken kunnen wij u voordat de restauratie wordt geslepen, al laten zien hoe uw gebit eruit gaat zien met de restauratie virtueel geplaatst. Voor uitgebreide informatie verwijzen wij u naar de informatie over inlays en onlay’s.
Is CEREC duur?


Wij noemen CEREC liever duurzaam. Zie het volgende voorbeeld mbt. een inlay:

Beter 1 keer goed doen dan starten met een te grote kunststof vulling, deze meerdere keren moeten repareren en vervolgens een zenuwkanaalbehandeling introduceren door het veelvuldig werk aan 1 element. Overall bent u dan goedkoper uit met een CEREC inlay die in de meeste gevallen vele jaren probleemloos functioneert.

Expertisegebied

Jeroen Molenberg

Tandarts / Praktijkeigenaar

BIG-Nummer: 59026439402